Bi radi jedli bolj zdravo? Vemo, kje lahko začnete

"Jesti zdravo" je precej širok pojem in nič čudnega ni, da ne veste niti, kje začeti, kaj šele, kako si ustvariti zdrav jedilnik. Zato je potrebnih nekaj usmeritev. 

Bi radi jedli bolj zdravo? Vemo, kje lahko začnete (foto: profimedia) profimedia

Kako se v resnici začne zdravo prehranjevanje? So kje navodila? No, v glavnem gre za to, da morate poslušati svoje telo in iskati ravnotežje med hranljivimi obroki in tistim, kar imate radi, pa ni tako zdravo. 

V prehrano počasi vpeljite nekaj zdravih navad, da vam jedilnika ne bo treba drastično spreminjati in ne boste rabili slediti kakšni strogi dieti.

Lahko se lotite naslednjega: 

Začnite počasi

Če boste spremenili kar vse čez noč, ne boste prišli ravno daleč. Novega jedilnika se boste držali kakšen teden, potem vas bo zamikalo kaj drugega, ali ne boste imeli časa ... Sprememba ne bo trajala prav dolgo. 

Lahko k vsemu skupaj pristopite tako, da začnete poskušati nova živila ali kombinacije, ki jih še niste jedli. Pripravite kakšen nov recept ali si drznite poskusiti kakšno zelenjavo, ki je običajno ne postavite na krožnik. 

Poskusite tudi Boom Box ovsene izdelke, ki vam ne bodo prinesli slabe vesti! Ekipa je z nutricionisti razvila točno to, kar potrebujete, na način, da v tem tudi uživate. Vsi izdelki so v osnovi ovseni, slastni in brez dodanih slarkojev, popolnoma na rastlinski osnovi (veganski). 

Papir in svinčnik

Ali telefon, ker je bolj priročno. Dobiti morate pregled nad tem, kar trenutno v dnevu pojeste. Najlažje bo tako, da si vse (ja, čisto vse, tudi jutranjo kavo in 3 piškote za malico) vpišete v telefon, na list ali v katero od aplikacij, ki je namenjena sledenju hrane. 

Presenečeni boste, koliko hrane se nabere, pa sploh ne veste, da ste vse to zares pojedli. Čokoladica tu in tam, sladka pijača, obrok iz restavracije ... Pa imate kar lep spisek stvari, pri katerih bi lahko ukrepali. 

Jejte manj procesirane hrane

Čeprav je mikavno kupiti vnaprej pripravljen obrok, ker imate zasedene dneve in primanjkuje časa za kuhanje, je to slaba izbira, zato se ji izognite v velikem loku. Visoko procesirane hrane zlahka pojeste več, kot bi potrebovali, vsebuje veliko sladkorja ali natrija in drugih snovi za lep izgled in ohranjanje svežine ter okusa. 

V to kategorijo na žalost sodijo vse sladkarije, zamrznjene stvari iz trgovine, vaši sladki jutranji kosmiči ... 

Ko vas zagrabi želja po sladkem, si pripravite katero ob Boom Box granol ali poskusite ovsene piškote. Vedno lahko izbirate med veliiiiko okusi! 

Jejte več zelenjave in sadja

Vedno je prostor, da v dan vključite več sadja in zelenjave. To je odličen način vaše misije, da boste jedli bolj zdravo. Vendar bodite zmerni in prijazni do sebe. Ni potrebe, da postanete vegeterijanci ali vegani. Lahko za malico npr. namesto vrečke piškotov pojeste nekaj sadja. Ali v kosilo vedno vključite tudi zelenjavo. Lahko si zadate pravilo, da boste na dan pojedli 2 sadeža in 2 vrsti zelenjave. 

Kaj je na vašem krožniku?

Ko razmišljate o zdravi prehrani, je na mestu vprašanje, kaj se znajde na vašem krožniku za kosilo in večerjo. Vsaj eden od teh obrokov naj bi bil namreč sestavljen iz polovice krožnika zelenjave, pustih beljakovin, zdravih maščob, vlaknin ... Druge obroke gradite na sadju, namesto zelenjave (npr. zajtrk). 

S tem boste nahranili telo in se odlično počutili ter poskrbeli, da procesi lahko normalno potekajo. 

Ne izločite ogljikovih hidratov in maščob

To so hranila, ki so dobila največ slabih odzivov in se jim ljudje še sedaj izogibajo, saj naj bi bila kriva za odvečne kilograme. Če boste izločili hidrate, boste večkrat posegli po sladkarijah, saj ne boste imeli energije, ki bi vam jo dali. Nič ne bo narobe, če obroku dodate kepico riža, kuskusa ali testenin, to je celo priporočljivo. 

Pri maščobah izberite zdrave maščobe, kot je maslo iz oreščkov (in oreščki), avokado, olivno olje ... S tem boste zmanjšali tveganje za srčne bolezni, med njimi tudi za kap, uravnali boste pritisk in "slab" holesterol