4 možni razlogi za boleče sklepe

4 možni razlogi za boleče sklepe (foto: Profimedia) Profimedia
21. 4. 2017

Kot posledica vadbe ali daljše hoje niso bolečine v sklepih nič nenavadnega. Kadar pa se pojavljajo večkrat in redno, je bolje odkriti vzrok. Najbolje je, da se v to poglobi vaš zdravnik, tu pa je le nekaj možnosti, ki vam morda povzročajo bolečine.

Osteoartritis

Je najbolj pogosto kronično stanje. Povzroča obrabo hrustančnega tkiva, ki pokriva kosti, zato se te drgnejo med seboj. To se občuti kot bolečina in oteklina. Čeprav osteoartritis običajno res prizadene starejše ljudi, se lahko pojavi pri ljudeh vseh starosti. Tveganje je večje pri prekomerno težkih osebah in športnikih, ki so se več let ukvarjali z aktivnostjo, pri kateri so obremenjevali določene ude. Največkrat so na udaru kolena, boki, spodnji del hrbta in vrat.

Psoriatični artritis

Povezan je s kožno luskavico. Posledica so otekline in bolečine v sklepih, ki so rezultat avtoimunske reakcije. Pri tej imunski sistem pomotoma napade sklepe, ki povzročajo vnetja. Vpliva lahko na prste, zapestja, spodnji del hrbta, kolena in gležnje. Sklepi so pogosto najbolj boleči zjutraj ali po počitku. Ker je kronično stanje, ni ozdravljivo, lahko pa se izboljša z zdravili in spremembo življenjskega sloga.

Revmatoidni artritis

Pogosto ga zamenjamo za psoriatični artritis. Napade manjše sklepe v rokah in zapestju. Nekateri ljudje imajo tudi revmatoidne vozliče, ki se kažejo kot podkožne bule. Kot pri psoriatičnem artritisu se zjutraj pojavijo izčrpavajoče bolečine in togost, simptomi pa lahko trajajo cel dan. Sklepi so lahko otečeni in topli na dotik. Pacienti s to boleznijo imajo večje tveganje za bolezni srca in srčni napad. Poleg zdravil je priporočljiva lažja vadba, ki vzdržuje moč in gibljivost sklepov.

Lupus

Večina ljudi s to diagnozo ima bolečine v sklepih in velikokrat je to prvi simptom, ki ga opazijo. Sklepi so lahko otečeni, trdi in topli na otip. Bolezen se običajno razširi na kolenih, gležnjih, prstih, zapestjih in komolcih ter se pojavi simetrično. Tudi za to diagnozo ni zdravila, vendar lahko z zdravljenji omilite simptome.

Preberite tudi: