5 vrst okusnih živil, ki so ŠKODLJIVA za zdravje SRCA (po mnenju zdravnika)

5 vrst okusnih živil, ki so ŠKODLJIVA za zdravje SRCA (po mnenju zdravnika) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2023

Ko je govora o »dobri in slabi« prehrani, se večinoma osredotoča le na to, ali bomo zaradi nje pridobili ali izgubili telesno težo. Za splošno zdravje in zdravje srca, pa je poleg tovrstnih informacij potrebno vedeti tudi katera živila niso dobra izbira.

Žal obstaja nekaj okusnih živil, ki niso najboljša za vaše srce. Med njimi so: 

Torte, pite, piškoti in hrana z visoko vsebnostjo sladkorja

Izdelki, ki so polni sladkorjev ter nasičenih in transmaščob, spadajo med prehrano z visoko vsebnostjo sladkorja. To škoduje zdravju na več različnih načinov, vključno s povečanjem trigliceridov, ravnjo inzulina in prispevanjem k prekomerni telesni teži ali debelosti. Vse našteto povečuje tveganje za razvoj bolezni srca.

Predelano meso

Predelano meso je lahko zelo okusno za mnoge ljubitelje mesa, vendar ni preveč dobro za srce. »Že uživanje majhnih količin lahko namreč poveča tveganje za bolezni srca in ožilja,«, pravi Dr. Sanjeev Aggarwal, kardiokirurg in podpredsednik za globalne klinične in medicinske zadeve. »Predelano meso pogosto vsebuje veliko nezdravih nasičenih maščob. Tudi v mesnih izdelkih z nizko vsebnostjo maščob je običajno visoka vsebnost natrija, kar lahko vodi do visokega krvnega tlaka.«

Ocvrta hrana

»S cvrtjem hrane dodajamo nezdrave transmaščobe in sol. Transmaščobe poslabšajo profil holesterola, saj zvišujejo raven slabega holesterola in znižujejo raven dobrega holesterola,« poudarja Dr. Aggarwal. Udeleženci raziskave, ki so uživali večje količine ocvrte hrane, so imeli večje tveganje za smrt zaradi koronarne arterijske bolezni, so poročali v reviji The American Journal of Clinical Nutrition.

Živila, označena z zmanjšano vsebnostjo maščob ali brez maščob

Živila, ki so označena kot živila z manjšo vsebnostjo maščob ali brez njih, dajejo iluzijo, da so zdrava, vendar je lahko ravno nasprotno. Da bi ohranili okus, se z odstranjevanjem maščob dodaja več sladkorja. Preberite oznake živil in preverite, koliko gramov sladkorja je bilo dodanega kot nadomestek za maščobo. Številne vrste naravnih maščob so zdrave, zato ni nujno, da so izdelki, na katerih je navedeno, da so brez maščobe, bolj zdravi.

Zelo slana živila

Dr. Aggarwal svetuje, da bodite pozorni tudi, če uživate veliko zelo slanih živil. Prehrana, bogata z natrijem, škodljivo vpliva na krvni tlak, delovanje ledvic in fiziološko uravnavanje tekočin. Večina predelanih živil vsebuje veliko natrija, zato je priporočljivo omejeno uživanje, da bi zmanjšali tveganje za bolezni srca in ožilja. 

Vir: huffpost.com

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah, sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj: