7 dnevni izziv: Poskrbimo za svoje zdravje

7 dnevni izziv: Poskrbimo za svoje zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
15. 10. 2021

Kot zakleto vas vsako jesen ujame kašelj, prehlad ali vročina ... Kaj ko bi se letos temu izognili?

En teden zdravih odločitev ni dovolj, da bi čez zimo ostali zdravi in odporni na viruse, ki razsajajo v mrzlih dneh. Je pa dovolj, da opazite, katere navade že imate in katere bi morali posvojiti, da boste telesu resnično dali vse, kar potrebuje za dobro delovanje. 

Ste z nami? 

Kot običajno pri naših izzivih se tudi tokrat ne rabite držati seznama po vrstnem redu. Preletite vse dneve in določite, kdaj boste opravili katero izmed nalog, tako da se bodo ujemale z vašim urnikom. 

Pomembno je, da po koncu izziva ne odnehate, ampak nadaljujete z navadami, ki jih še niste utrdili. 

Začnimo!

1. DAN: Eksperimentirajte z zelenjavo

Kakorkoli obrnete je zelenjava zelo zdrava in poskrbi, da dobite dovolj vitaminov in mineralov. Zato bi bilo dobro, da jo imate večkrat na jedilniku. Razumljivo je, da vse zelenjave ne marate, zato vas izzivamo, da izbrskate recepte, ki bodo razvajali vaše brbončice in obrok naredili tako okusen, da boste brez težav pojedli nekaj zdravega. 

Privlecite na plan vse kuharske knjige, ki jih niste nikoli odprli in za recepti pobrskajte tudi na spletu. Najboljši se seveda skrivajo v zvezku naših in babic. 

2. DAN: Pripravite obroke v naprej

Vsak dan se nam ne ljubi kuhati, še posebno ko domov pridemo pozno in smo utrujeni, ali kadar imamo veliko obveznosti. Skoraj nemogoče se zdi, da bi si v vsem tem kaosu vzeli čas še za kuhanje. 

Da si prihranite nekaj dela, si v tednu vzemite en dan in pripravite nekaj jedi v naprej. Skuhate lahko na primer juho, ki jo boste zamrznili in si jo hitro privoščili, ko pridete domov lačni in ne morete čakati na kosilo. Ali pa pripravite določene omake, polnjene paprike, joto in druge jedi na žlico, ki lahko počakajo v zamrzovalniku. 

Veliko bolje se boste počutili, če vsak dan pojeste topel obrok. 

3. DAN: Več hodite

Veliko dobrega za svoje zdravje lahko naredite čisto preprosto: večkrat pojdite peš. To velja tako za pot v službo (vsaj delno, če je pot predolga), kot za opravke, sprehode, druženja ... Kadar se le da, se od doma odpravite peš ali vsaj s kolesom. Ko to ni možno, pa parkirajte malce dlje ali iz avtobusa izstopite kakšno postajo prej, da boste preostanek prehodili. 

Na telefon si naložite aplikacijo, ki šteje korake ali uporabite športno uro. Ko boste videli, koliko korakov naredite dnevno, boste dobili še več motivacije in z večjo verjetnostjo tudi pozimi nadaljevali s to navado. 

4. DAN: Reden urnik vadb

Brez rednih vadb ne bo šlo, niti pozimi. Če ste do sedaj izvajali vadbe zunaj, morate najti nadomestne aktivnosti, ki jih boste lahko izvajali v zaprtih prostorih. Nič pa ne bo narobe, če želite tudi pozimi npr. nadaljevati s tekom v naravi, le oblecite se topleje. 

Vadbe od sedaj naprej zapišite v rokovnik enako, kot sestanke in druge obveznosti. S tem se boste izognili prekrivanju opravil in pomanjkanju časa. Prvo vadbo pa naredite kar danes. Tako je, brez izgovorov ...

5. DAN: Preizkusite novo športno aktivnost

Včasih je vadba odbijajoča, ker v njej ne uživamo. Ne razumite narobe, pri vsaki aktivnosti se boste morali potruditi in stisniti zobe, da boste postali boljši. A če vas izbrani šport veseli, boste bolj motivirani in z večjim veseljem prihajali na vadbe. 

Čas je, da preizkusite nove aktivnosti! Dajte priložnost tako skupinskim kot posameznim športom in imejte odprte misli. Kdove, morda najdete svoj nov najljubši šport ...

6. DAN: Uredite spalni ritem

Tudi neurejen spalni ritem pripomore k slabšemu odzivu telesa in večji dovzetnosti za bolezni. Zato je skrajni čas, da se ponoči dobro naspite! Verjetno se vam že svita, kaj je vaša težava: lahko je povezana z vnosom kofeina ali s hrano pred spanjem, morda vam ne ustreza pozna ura vadbe, ali pa spite v neugodnem okolju in obkroženi z elektronskimi napravami. 

Danes naredite načrt, kako bo izgledala vaša večerna rutina in ga tudi izpeljite. 

7. DAN: Znebite se ne nujnega stresa

Stresu se v celoti ne boste morali izogniti, lahko pa se znebite vsaj odvečnega. Kaj s tem mislimo? Za začetek sprejmite dejstvo, da na vse žal ne morete vplivati. Vse odločitve niso odvisne od vas. Če se boste nehali obremenjevati glede vremena, tistega dela službe, ki ni odvisen od vas in drugih stvari, boste veliko mirnejši. 

Nehajte se primerjati z drugimi in nehajte ugajati vsem, saj je to nemogoče. Nikoli ne bodo čisto vsi imeli dobrega mnenja o vas, a to ni pomembno. Važno je, da vas poznajo vaši bližnji. 

Danes seveda vsega tega ne boste morali storiti, lahko pa naredite seznam stvari, s katerimi se boste nehali obremenjevati.