25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

8 načinov, kako pomagati osebi z znaki netipične depresije

8 načinov, kako pomagati osebi  z znaki netipične depresije (foto: Shutterstock) Shutterstock
13. 7. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Ljudje, ki trpijo za netipično depresijo, potrebujejo vašo pomoč, tudi če to ni videti na prvi pogled.

Depresivno osebo si morda predstavljate zaprto za štirimi stenami, zvito v klobčič na postelji in v solzah. Vendar pa se depresija ne kaže vedno v takšni obliki.

Nekateri ljudje popolnoma normalno opravljajo dnevne rutine, v službi naredijo vse tako, kot je treba, zdi se, da uživajo v življenju … Tudi Facebook ali Instagram priča o sijajnem počutju. Zato jim je še toliko težje pomagati oziroma sploh prepoznati, da potrebujejo pomoč. Vendar pa je ta pomoč nujna.

1 Izobrazite se

Preberite si nekaj člankov na to temo. Osebe, ki navzven sicer ne kažejo znakov depresije, po njej prepoznate tudi po tem, da so neprestano kritični do sebe, niso sposobni doživeti ali izraziti veselja in so precej razdražljivi. Številni med njimi so perfekcionisti in se nikoli ne ustavijo – bodisi pri delu ali športnih dejavnostih.

Pomembno pa je, da ne igrate terapevta in se ne delate, da ste po nekaj prebranih člankih strokovnjak na tem področju.

2 Prisluhnite

Pomaga že samo poslušanje. V človeški naravi je, da želimo kar takoj pomagati, toda v tem primeru to ni rešitev. Stopite korak nazaj in dajte času čas. Nikar ne obsojajte. Prisluhnite, oseba bo začutila vaše sočutje in se nato spomnila lastnih rešitev.

3 Bodite natančni glede svoje podpore

Pomembno je, da zelo natančno poveste, kaj ponujate. Osebe z depresijo se niso sposobne odločati same, zato jim namesto stavka ‘če me potrebuješ, me lahko pokličeš’ recite ‘če potrebuješ prevoz do zdravnika, me pokliči en večer prej in te bom peljala’.

4 Zabavne skupne aktivnosti

Depresija potiska ljudi v izolacijo in jih oropa energije, da bi počeli zabavne stvari. Vendar pa je prav druženje z ljudmi in udejstvovanje pri zabavnih dejavnostih ključno za izboljšanje njihovega položaja.
Prijateljico povabite na kosilo, v kino ali pa na sprehod. Pozornost ena na ena je ključ do uspešnega scenarija. Pokažite tudi sočutje – tudi s skodelico toplega čaja ali vroče čokolade.

5 Zastavljajte prava vprašanja

Če boste z vprašanji izražali skrb (Kaj je narobe? Zakaj nisi srečna?), lahko stanje depresivne osebe še poslabšate. Namesto tega raje uporabljajte stavke, kot so: Kaj se dogaja? Kaj potrebuješ, da bi se počutila bolje? ali pa: Ti lahko kako pomagam?

6 Upoštevajte njihova čustva

Ne govorite jim, da se odzivajo preveč melodramatično, da sploh ni tako hudo in tako naprej. Z vašega vidika morda res ni, toda s takimi ocenami lahko še dodatno poslabšate njihovo stanje. Raje jim dajte vedeti, da je okej, če se počutijo tako, in da je okej, če prosijo za pomoč.

7 Ne obupajte

Dajte jim vedeti, da niso sami in da jim stojite ob strani. Že preprost klic jim da vedeti, da mislite nanje in da jih imate radi.

8 Strokovna pomoč

Osebi pomagajte najti strokovno pomoč. Opogumite jo lahko tudi tako, da jo spremljate na srečanje, priporočite kakšne članke ali pa terapije, s katerimi so drugi že imeli dobre izkušnje.
Če mislite, da so nagnjeni k temu, da bi si lahko kaj naredili, spregovorite.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri