25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Tehnika za krepitev volje in zmanjšanje apetita

Tehnika za krepitev volje in zmanjšanje apetita (foto: Profimedia) Profimedia
14. 7. 2011

"Bolj kot to, kaj pojemo, je pomembno, da obvladujemo čustva in delovanje organizma," pravi Milena Plut Podvršič, dr. med. Preverite, kako si lahko pomagamo pri doseganju moči volje.

Milena Plut Podvršič, dr. med., je kot specialistka splošne medicine dopolnjevala svoje izobraževanje z znanjem akupunkture in se izpopolnjevala s proučevanjem akupunkture tudi na Kitajskem. Zanimale so jo še druge stvari: od bioenergije, refleksne masaže stopal, reikija do psihokibernetike. Ob veliko različnih znanj je pridobivala tudi izkušnje in vse skupaj povezala, zdaj pa to deli s slušatelji na svojih predavanjih in delavnicah.

"Bolj kot to, kaj pojemo, je pomembno, da obvladujemo čustva in delovanje organizma. Več dosežemo, če se ukvarjamo s svojo stabilnostjo, notranjo harmonijo, zadovoljstvom in sprejetjem samega sebe. Če se jezimo nase, ne bo šlo, če se bojimo, da ne bomo shujšali, tudi ne bo šlo. Če nas je strah, bo trpela energijska moč ledvice, če smo zaskrbljeni, pa bo trpela vranica …" so samo nekatere od stvari, na katere opozarja na svojih delavnicah Akupresura za krepitev volje in zmanjšanje apetita.

Kakšna je razlika med akupunkturo in akupresuro?

Milena: Akupunkturo izvaja izključno zdravnik. Pri akupunkturi zabadamo v akupunkturne točke iglice, in to hkrati več iglic, ki se med sabo dobro dopolnjujejo. Na iste točke lahko tudi samo pritiskamo, kar imenujemo akupresura, ki deluje enako.

Pri akupresuri lahko seveda hkrati pritiskamo samo na eno ali dve točki. Energija potrebuje približno 20 do 30 minut, da preteče svoj krogotok. Ko spodbudimo pretok energije, ko je energija v 'zagonu', ta potem zdravi telo, kar lahko traja nekaj dni. Po vztrajnem vzpostavljanju pretoka opažamo, da se tudi čustveno in miselno spreminjamo in praviloma ne bi smeli imeti težav.

Preberite: Metoda, s katero ustavite glavobol v nekaj minutah (brez tablet) 

Najprej moramo vztrajno vzpostavljati pretok, da se ne vrnemo k staremu načinu delovanja. S pritiskom na ustrezne točke lahko dosežemo izboljšanje – tako recimo za glavobol ne vzamemo več aspirina, temveč stisnemo določene točke, le vedeti moramo, katere. Pri tem pa opozarjam, da morate obiskati tudi zdravnika, da skupaj ugotovita, kako resna je težava.

Kaj vam sporočajo vaše raznoliko znanje in bogate izkušnje?

Milena: Počasi se moramo zavedati in upoštevati, da je poleg fizičnega telesa in njegovega delovanja prisotno še energijsko telo. Čustva in misli so zelo pomembni, kar me je tudi fasciniralo pri kitajski medicini.

Po zakonu o petih elementih vsakemu elementu pripadajo čustvo, pogostejši miselni vzorec, okus, barva, določeni organ, tkivo, kar pomeni, da lahko začnemo povezovati, katero čustvo vpliva na kateri organ. V bistvu si s tem, ko imamo težja čustva (gostejšo energijo za določena čustva), oblikujemo ustrezen vzorec obnašanja, ki nam nekaj časa celo koristi.

Je lahko ta energija sčasoma škodljiva?

Milena: Prej ali slej se pojavijo težave, če nekaj predolgo ponavljamo.

Si človek lahko pomaga sam?

Milena: Pravzaprav je kar nujno, da si pomaga sam, tudi zdravniki pravimo: Zdravnik zdravi, narava pa ozdravi. To pomeni, da boš ozdravel, a ne le s pomočjo tablete, če ne spremeniš nekaj znotraj sebe. In to, da si znaš sam pomagati, je novodobno.

Velja to tudi v primeru ohranjanja zdravega telesa, vitalnosti in zdravega načina življenja?

Milena: Treba je prepoznati samega sebe, da s pritiskanjem na določene točke začnemo bolj čutiti. Gre za točke, ki stimulirajo, spodbujajo, medtem ko druge pretok energije umirjajo, ob tem pa se učimo čutiti, kaj se v nas dogaja. S tem, ko čutimo, se tudi lažje prepuščamo, da se potem nekaj lažje zgodi. Zaradi pretiranega razmišljanja imamo v telesu veliko sluzi, vidne in nevidne kot energijo. Na zunanji strani goleni je točka in s pritiskanjem nanjo lahko to sluz kot energijo vlečemo ven.

To pomeni, da je dobro poznati različne povezave med določenimi točkami in organi v telesu?

Milena: Seveda. Določeni energijski kanali so odgovorni za določene stvari. Želodec, ne samo kot fizičen organ, ampak tudi kot energijski organ in njegov kanal, ki poteka iz obraza po vsem telesu do drugega in tretjega prsta na nogi, je kanal, prek katerega delujemo na slabo prebavo, recimo na hlad v želodcu, ki onemogoča, da se hrana dobro skuha v telesu.

Kako si lahko pomagamo pri doseganju moči volje?

Milena: Volja je v ledvicah. Če hočemo po pameti imeti moč volje in te moči ledvica ne podpira, bo ta volja prej ali slej padla. Ko pa nam uspe spodbuditi moč s pritiskanjem na točko, ki vpliva na ledvico, dobimo pravo moč. Je tudi točka, kjer dvignemo energijo od spodaj navzgor proti glavi, ki nas podpre, da je volja močnejša. Ko harmoniziramo vse organe, ni več potrebe po hrani. Če jetra in žolčnik ne delujeta dobro, imamo volčjo lakoto. Ko harmoniziramo jetra, volčja lakota, požrešnost mine. Po zakonu o petih elementih so pomembni tudi okusi, ker nekateri okusi živil vplivajo na določen organ, ga podpirajo. Kadar imamo slabo presnovo v vranici, je dobro, da jo podpremo z grenkim okusom.

Kako je pri vzdrževanju vitalnosti in vitkosti?

Milena: Stvar je v določenem organu. Odkriti moramo, kateri organ je najpogosteje prizadet. Najpogosteje sta to vranica in trebušna slinavka, ki pri Kitajcih štejeta kot en organ, njegov par je želodec. Med njimi mora biti harmonija. Kdaj najbolj pokvarimo delovanje trebušne slinavke? Ko jemo hladno, torej neprekuhano, neobdelano hrano, ker mora potem trebušna slinavka ustvariti več toplote, da hrano najprej segreje, nato prebavi.

Ne priporočate uživanja mrzle hrane?

Milena: Po zakonu petih elementov, to so ogenj, zemlja, kovina, voda in les, k vsakemu spada tudi organ oziroma njegov par. K ognju srce in tanko črevo, k zemlji želodec in vranica skupaj s trebušno slinavko. H kovini pljuča in debelo črevo, k vodi ledvica in mehur in k lesu žolčnik in jetra. Težave nastanejo, ko jemo hladno hrano in v naše telo pride premalo ognja, kar pomeni, da potrebujmo ogenj, toplo hrano ali hrano, ki je že sama po sebi topla, s tem, da ni dobro pretiravati s preveč vročo hrano. Vranici ne ustrezajo še različni izdelki iz mleka, mastna hrana, tudi ne surova. Če tega ne upoštevamo, prizadenemo kakovost tega organa, kar se bo pokazalo na jetrih ali na ledvicah.

Takoj ko izgubimo ravnovesje, iščemo kompenzacijo v hrani, ki pa praviloma ne popravi delovanja vranice in trebušne slinavke. Z akupresurnimi točkami lahko vzpostavljamo harmonijo v želodcu in v trebušni slinavki ter v vranici in še v organih, ki so s tem povezani. S tem dobimo vitalnost. Ta je bistvena, bolj kot to, koliko kilogramov imamo. Pomembno je predvsem, da smo s sabo zadovoljni in se dobro počutimo v svoji koži.

Kje še grešimo v odnosu do sebe in življenjske vitalnosti?

Milena: V stiku s sabo, pravzaprav premalo poznamo, kaj se v nas dogaja v različnih situacijah. Ko si v stresu, je fantastično, da si vzameš pet minut, da začneš globlje sproščeno dihati, pritisneš na tiste točke, ki ti bodo dale moč in vitalnost, se predihaš in ugotoviš, kje je ovira, pa že postaneš drugačen.

Lahko res samo s pritiskom na določene točke uravnavamo svoje življenje?

Milena: Akupresura in biti v stiku s sabo sta dolgoročno najboljša rešitev, pomeni dejansko razumeti sebe drugače. V novem razumevanju se moramo naučiti, da je vse, kar obstaja zunaj: veter, hlad, toplota, vlaga, tudi v nas. Tako kot se stvari zunaj uravnavajo naravno, tako lahko to uravnavamo tudi mi. Moramo pa znati in začutiti, kaj se dogaja. Ko imamo recimo veter v telesu, ki draži oči, kar je najpogosteje povezano z jetri in žolčnikom, je treba poiskati določeno točko in veter, ki povzroča nemirne oči, bo 'šel' ven. Ne znamo si vzeti minute ali malo več časa, da pritiskamo na določeno točko, dihamo, da se sprostimo, pustimo, da energija pregleda, kaj je narobe, in to uredi. To velja tudi, če gre za fizično okvaro. Telo ni ločeno od energije, niti energija brez telesa ne more delovati, ker je razpršena. Moramo se naučiti, da ne gremo najprej v hladilnik, ampak najprej stisniti točke.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri