Strokovnjak opozarja: "Ta pojav ob odhodu na stranišče je pogost znak raka debelega črevesa"

7. 5. 2024
Deli
Strokovnjak opozarja: "Ta pojav ob odhodu na stranišče je pogost znak raka debelega črevesa" (foto: Profimedia)
Profimedia

Če je rak debelega črevesa odkrit zgodaj, je zdravljenje v večini primerov zelo uspešno.

Rak debelega črevesa je relativno pogost, vse večkrat pa se pojavlja tudi pri mlajših posameznik. Dobra novica pa je, da je stopnja ozdravljivosti visoka, v kolikor raka odkrijemo dovolj zgodaj.

"Če raka debelega črevesa odkrijemo zgodaj, je večina bolnikov ozdravljenih in lahko živijo normalno," je za portal Yahoo povedal onkolog dr. Anton Bilchik. Za zgodnje odkrivanje je pomembno, da se udeležimo preventivnih pregledov, hkrati pa da tudi sami opazujemo svoje telo in se ob morebitnih spremembah posvetujemo s strokovnjakom.

Ne spreglejte:

Ne ignorirajte simptomov

Težava pri raku debelega črevesa je ta, da mnogi simptome preprosto ignorirajo. "Simtpomi raka debelega črevesa se pogosto zamenjujejo z drugimi težavami, kot so denimo sindrom razdražljivega črevesja ali hemeroidi," pojasnjuje gastroenterolog dr. Rosario Ligresti. Ob tem je izpostavil predvsem en simptom, ki ga pogosto igrnoriramo: kri v blatu.

"Kri v blatu je eden najpogostejših simptomov raka debelega črevesa, zlasti pri starejših bolnikih," opozarja strokovnjak.

"Predrakavi polipi, znani tudi kot adenomi, ki se povečujejo in postajajo vse bolj nenormalni ter lahko napredujejo v raka, potrebujejo večjo oskrbo s krvjo. Ker so adenomatozna in rakava tkiva nezrela in nenormalna v smislu celične strukture v primerjavi z normalnim tkivom debelega črevesa, so tudi krvne žile, ki oskrbujejo te lezije, nenormalne in bolj nagnjene k uhajanju krvi, kar je mogoče opaziti pri odvajanju blata," pojasnjuje gastroenterolog dr. Brooks Cash.

Ni pa nujno, da je kri v blatu vedno vidna. "Lahko pride samo do temnejšega blata, kri pa bo zaznana le s posebnimi testi," pravi dr. Bilchik. V trenutku, ko se kri v blatu že pojavi, je to lahko tudi znak, da je rak že napredoval. "Kri v blatu je razmeroma pozen znak raka debelega črevesa," dodaja dr. Cash. Zaradi tega je pomembno, da se udeležujemo preventivnih pregledov in presejalnih testov, ki odkrivajo morebitne zgodnje krvavitve.

Kri v blatu je eden od možnih znakov raka debelega črevesa, ni pa edini, na katerega moramo biti pozorni. Dr. Cash pravi, da drugi simptomi raka debelega črevesa vključujejo:

  • Nenamerno hujšanje;
  • Bolečine v trebuhu;
  • Nepojasnjene spremembe v prebavi.

Pomembno je, da dobro opazujemo svoje telo in se v primeru kakršnih koli nenavadnih sprememb ali težav posvetujemo s strokovnjakom. Seveda pa lahko tudi preventivno poskrbimo za zdravje svojih prebavil z ustreznim življenjskim slogom, ki vključuje uravnoteženo prehrano, zadostno mero gibanja, kakovosten spanec, uravnavanje stresa in drugo.

Vir: danas.rs

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih