Draga moja: Imaš to! Zmoreš! (pismo 130 kg prejšnji meni)

1. 4. 2022
Deli
Draga moja: Imaš to! Zmoreš! (pismo 130 kg prejšnji meni) (foto: profimedia)
profimedia

"Zate je september, leto 2014. Vodiš uspešno neprofitno organizacijo, veliko časa preživljaš s prijatelji in nedavno si se na sveže zaljubila. Od daleč izgleda, da imaš vse pod nadzorom. Obstaja le manjši problem ..."

"V bistvu, je kar velik problem: TI. Draga moja, tehtaš skoraj 130 kilogramov. Tvoja koža se je raztegnila do svojega maksimuma. Težko nosiš vso svojo težo, počasna si in vem, da te vse to moti bolj, kot si upaš priznati. 

Stopnice ti predstavljajo velik izziv in ne moreš prehoditi nekaj 100 metrov, ne da bi zraven sopihala na ves glas in se potila. Ne želiš tega slišati, ampak ti bom povedala vseeno: 

Spadaš v kategorijo debelost 3. stopnje in obstaja velika verjetnost, da boš umrla predčasno zaradi diabetesa ali hipertenzije.

Trenutno si stara 32 in tvoji bližnji se resno sprašujejo, ali boš doživela svoj 50. rojstni dan. Vidim te, kako se skrivaš za dolgimi lasmi, šali in rutami ter celo za svojo razigrano, barvito osebnostjo. Imaš oster jezik in dokaj slabo mnenje o sebi, zato zavračaš mnogo oseb, ki se želijo zbližati s tabo. Misliš, da te bodo tako ali tako vsi zavrnili. 

V svoje delo vlagaš mnogo preveč ur in truda, svoje zaposlene ženeš vedno višje in višje. Drvite z veliko hitrostjo. Verjamem, da je vse to zaradi tvoje želje, da bi nahranila čisto vsakega otroka in spremenila svet. A mislim, da ima s tem opraviti nekaj tudi tvoja prekomerna teža. Misliš si: saj je vseeno, če sem pretežka, nimam časa zase, ker skrbim za vse ostale!

Ampak veš kaj, draga moja? Preveč delaš. Spiješ preveč kave čez dan, zvečer nadoknadiš z alkoholom. Nisi niti blizu najboljše verzije sebe, saj imaš toliko dela, da zadovoljiš potrebe drugih, medtem ko tvoje ostanejo spregledane. Vem, da bi slekla tudi svojo zadnjo majico s sebe in jo podarila nekomu, ki jo potrebuje. Spominjam se, ko si v študentskih letih nekomu podarila svoje natikače, ker je imel prometno nesrečo v kateri je izgubil vse. To je čudovit del tvoje duše. Ampak sedaj je čas, da vso to ljubezen, strast in pozitivno energijo usmeriš vase. Vsaj za nekaj časa. 

Medtem ko si iskala šolske torbe, večje prostore in malice za otroke, da bi bili varni in zdravi, si ti postajala vse manj varna, nesrečna in nezdrava. 

Zaslužiš si živeti dolgo in polno življenje s tvojo ljubeznijo. Ne zamudi te priložnosti za srečo. Ne odrini svojega partnerja stran od sebe zato, ker misliš, da nisi dovolj dobra in da ga bo odvrnil pogled na tvoje golo telo (vem, da te to zelo skrbi in te popolnoma razumem). A on je izredno prijazen, strasten in resnično dober človek. In ne motijo ga tvoje čudne navade, ki jih je (iskreno) včasih težko sprejeti. 

Vem, da si niti ne predstavljaš, da bi lahko izgubila 20 kg, kaj šele 40 ali več. Ampak draga moja, moraš poskusiti! Velika ovira pri tem je tehtnica - zaradi nje misliš, da ne boš nikoli uspela izvesti takšnega podviga. Preveč odvečne teže imaš, to je povsem neizvedljivo, si misliš. Slišim te. A osredotočiva se raje na čas kot na tehtnico. 

Leto tvojega življenja bo minilo tako ali tako, pa če narediš kaj ali ne. Naredi torej nekaj! 
  • V naslednjem letu delaj na vseh področjih zdravja. 
  • Začni zdravo jesti, opusti kajenje, spij manj kave in alkohola. 
  • Do sebe bodi prijazna. 
  • Najdi si kakšno fizično aktivnost. 
  • Poskusi najti bolj zdravo ravnotežje med delom in prostim časom. Če se le da, poišči novo službo. 

Poruši končno svoj zid in v načrt vpelji tudi partnerja. Težko, zelo težko je priznati svoje šibkosti, vendar imam močan občutek, da te bo brez pomisleka podpiral v naslednjih letih na tvoji poti. 

Zbiraj dogodivščine, ne stvari. 

Saj je samo eno leto. Ni treba, da si vsak dan popolna, ampak da si vsak dan boljša, kot si bila včeraj. Nikoli se nisi predala samo zato, ker je bil izziv težek. Zakaj ne bi z isto trmo in energijo sprejela tega izziva?

Rada te imam, moja prejšnja jaz. In radi te imajo tvoji bližnji. Ti, takšna kot si, si popolnoma dovolj in upam, da boš nekoč to spoznala tudi sama. 

Z ljubeznijo,

jaz (iz sedanjosti)

P.s.: Vem, kako ti je šlo!
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexis Eggleton (@tradingcardioforcosmos)

Celo leto (in tudi naslednje) si si vzela zase. Fizično in psihično si prišla veliko dlje, kot si si lahko sploh predstavljala v najbolj norih sanjah. Nisi še na cilju, ampak si zelo blizu! In bolj kot številko na tehtnici, opažaš, da si srečna, zdrava in rada živiš. 

In se spomniš mojega občutka glede tvojega partnerja? Izkazalo se je, da imam prav!"

Alexis Eggleton