Kako koristen je dremež čez dan? Strokovnjaki razkrili presenetljive ugotovitve

1. 6. 2024
Deli
Kako koristen je dremež čez dan? Strokovnjaki razkrili presenetljive ugotovitve (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Kako zdrav je dejansko dremež čez dan?

Spanje čez dan je zelo pomembno za dojenčke, z leti postaja redkejše, ljudje pa se k dremežu čez dan vračajo, ko se upokojijo. 27 odstotkov ljudi, starejših od 65 let, se sprošča z dremežem čez dan, so odkrili znanstveniki. 

V veliko kulturah je popoldanski spanec dnevni ritual. Znano je, da Španci uživajo v dnevni siesti, nekateri japonski delavci pa si privoščijo spanje po kosilu, znano kot hirune. Tehnološki velikani, kot so Google, Samsung in Facebook, imajo v svojih pisarnah sobe in postelje za spanje in delavcem omogočajo, da se med delovnim dnem malo spočijejo.

'Krepčilni dremež' (ang. 'Power napping') je trend, ki je v porastu po vsem svetu. Toda ali spanec čez dan dejansko da moč? Ali se zaradi tega počutite sveži in polni energije ali pa se na koncu počutite bolj utrujeni, kot ste bili na začetku? Kako dolgo naj traja dremež? In kateri čas dneva je najboljši zanj?

Je krepčilni dremež koristen?

Znanstveniki z University College London in Univerze republike v Urugvaju trdijo, da bi redno morali najti čas, da čez dan malo spimo. To naj bi bilo dobro za možgane: pomaga jim, da dlje časa ostanejo večji, kar lahko zmanjša tveganje za kognitivni upad, povezan s staranjem. Možgani se s starostjo naravno skrčijo, spanec čez dan pa lahko to prepreči.

Znanstveniki so dokazali, da so možgani ljudi, ki čez dan dremajo, za 15 kubičnih centimetrov večji – kar je enakovredno odložitvi staranja za tri do šest let. "Ali lahko spanje čez dan prepreči bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen, ostaja vprašanje za drugo raziskavo," je za BBC dejala Victoria Garfield, ena od znanstvenic, ki je izvedla raziskavo.

Znanstveniki priporočajo, da je ta dremež krajši od pol ure. Toda še tako kratek dnevni spanec je lahko izziv za marsikoga s kariero, saj je v službi precej težko spati, doma pa nas tudi čakajo številne obveznosti in stvari, ki bi jih radi počeli. A verjamemo, da bo vključevanje kratkega dremeža v vsakdan vseeno lažja kot vključevanje nekaterih drugih zdravstvenih navad, na primer hujšanja ali telovadbe.

Vir: Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič