Gospodinjska dela, ki porabljajo kalorije

Gospodinjska dela, ki porabljajo kalorije (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 1. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Novo leto, nove zaobljube - med njimi je verjetno tudi tista, da bomo shujšale. Pozabite na diete, kalorije lahko uspešno porabite že z vsakodnevnim pospravljanjem.

Likanje, pospravljanje in sesanje so enako naporni kot vaje z utežmi.
Na primer: če 50 kilogramov težka ženska eno uro pomiva stopnice, bo porabila kar 200 kalorij.

Pomivanje posode

Če 20 minut na roke pomivamo krožnike, lonce in pribor, lahko porabimo tudi do 100 kalorij. To ustreza dvema rezinama hrustljavega kruha z 1 žlico svežega sira.

Sesanje

Sesanje je dobro za utrjevanje rok in zgornjega dela telesa. V 30 minutah lahko povprečno porabimo 100 kalorij. To ustreza enemu neslajenemu latte macchiatu s posnetim mlekom.
Ni slabo, kaj?

Pomivanje tal

Po sesanju ne sežemo vedno še po krpi za pomivanje tal. Glede na to, da lahko v 30 minutah porabimo 100 kalorij, vas bo morda spodbudilo k temu. In potem si lahko mirno privoščite kepico sladoleda, 30 slanih palčk ali pa 3 koščke čokolade.

Delo na vrtu

To je kralj porabe kalorij pri gospodinjskih opravilih. Le pol ure pletja, grabljenja ali sajenja odnese 180 kalorij. Kakor približno 1 ura hoje.

Pospravljanje

Tam je en kup oblačil, na drugem koncu pa kup papirja: pospraviti je treba stanovanje. Če boste to počeli eno uro in tekali z enega konca na drugega, lahko porabite tudi do 200 kalorij. Kar je skoraj toliko kot pri plavanju.

Preoblačenje postelj

Vam ni do tenisa? Potem imamo za vas dobro novico – 30–minutni dvoboj porabi ravno toliko kalorij kot preoblačenje postelj.

Čiščenje oken

Ni ravno zabavno, vendar jih je treba očistiti, če želite videti svet tam zunaj.
Že v 20 minutah pokurite 80 kalorij.

Kaj pa še pomaga pri opravljanju hišnih del? Zavrtite si vašo najljubšo glasbo – ta vas bo motivirala, tako da boste morda tisti kot za posteljo želeli posesati še enkrat …

Foto: Shutterstock