Poleti se jih izogibajte: te priljubljene osvežilne pijače v resnici povzročajo dehidracijo

9. 7. 2024
Deli
Poleti se jih izogibajte: te priljubljene osvežilne pijače v resnici povzročajo dehidracijo (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

Čeprav se vam sprva morda zdi, da vas osvežijo, v resnici te pijače povzročajo dehidracijo.

Sladke gazirane pijače

Številne gazirane pijače vsebujejo tudi kofein, ki spodbuja izločanje urina. Zaradi tega večkrat opravljamo malo potrebo, kar lahko hitreje privede do dehidracije. Enako velja tudi za energijske napitke.

Tudi v splošnem prekomerno uživanje sladkih gaziranih pijač predstavlja tveganje za debelost, sladkorno bolezen tipa 2 in ostale resne zdravstvene težave.

Ne spreglejte:

Domač ledeni čaj

Tudi nekateri čaji vsebujejo kofein, ki deluje kakor nekakšen diuretik. Če pripravljate domač ledeni čaj je zato ključno, da izbirate takšnega, ki ne vsebuje kofeina.

Limonada ali pomarančni sok

Si tudi vi poleti radi privoščite hladno limonado? Žal pa imajo tudi citrusi diuretične učinke, zaradi česar lahko spodbujajo izločanje urina in posledično pripomorejo k dehidraciji.

Alkoholne pijače

Verjamemo, da si v vročih dneh z veseljem natočite pivo ali svoj najljubši koktejl, vendar tudi alkoholne pijače delujejo kakor diuretiki in zato lahko pripeljejo do dehidracije.

Težava so torej pijače, ki spodbujajo izločanje vode iz telesa in tako pripomorejo k dehidraciji. V kolikor uživate pijače z diuretičnim učinkom, bodite pozorni, da ob tem popijete tudi zadostno količino vode. Pomembno je tudi, da opazujete svoje telo in se ob morebitnih znakih dehidracije posvetujete z zdravnikom.

Vir: healthline.com

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren