Izognite se boleznim

Redni pregledi družinskih draguljev vam bodo omogočili, da boto ti še dolgo cingljali in se bleščali. (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 2. 2009

Moški imate na žalost opraviti z nekaterimi oblikami rakavih obolenj, ki so značilne le za vas. Med njimi so rak penisa, mod in prostate. Če še ne veste, lahko za zgodnje odkrivanje teh nemarnih stanj marsikaj postorite. In to skoraj brez truda.

Rak penisa

Verjetno dobro poznate svoje mednožno orodje, svojega prijateljčka, tako v ohlapnem stan­ju kot v stanju salutiranja ženskim čarom, zato verjamemo, da boste hitro opazili vsako spremembo na njem. Te običajno bolijo in srbijo pa še vidne so.

Kadarkoli opazite (najpogosteje na glavici penisa) kaj razjedi podobnega, iz česar se cedi kri ali kak drug izloček, bodite na to pozorni (zlasti če ob tem ne čutite nobenih bolečin). Nemudoma se dogovorite za obisk pri zdravniku in ne čakajte, da vaš penis zacveti kot razprt cvet. V tem primeru bo za vedno pogubljen, skupaj z njim pa boste v žalost utonili tudi sami.

Rak mod

Je najpogostejša ob­­lika raka pri moških med 20. in 40. letom starosti. Tako kot ženske dojke je treba pregledovati tudi moda. To lahko opravite kar sami, postopek pa je povsem preprost. Uporab­­ljajte obe roki, tako da mošnjo primete v obe dlani, palec in drugi prsti obeh rok pa so prosti, da lahko z njimi otipavate moda.

Pretipajte seveda vsako posebej, pri tem pa bodite nežni in postopek opravite v naslednjem zaporedju: sprva otipajte nadmodek (mehko in za dotik rahlo občutljivo tkivo nad modi), zatem poiščite semenovod (ta izhaja iz nadmodka za modom v sečnico, čutili pa ga boste kot čvrsto in gladko cevko) in na koncu preverite še samo modo (biti mora brez zatrdlin ali otek­lin). Z rednimi pregledi boste takoj opazite spremembe, ki jih prejšnji mesec še ni bilo.

Rak prostate

Prostata je skrita v vašem telesu tik pod sečnim mehurjem in sami je pač ne morete pregledati. Lahko vam samo izdamo nekaj najpogostejših težav, ki se pojavijo, kadar z vašo prostato nekaj ni v redu. To so pogosto urini­­ranje ponoči, več­krat­­­­­no uriniranje v majhnih ko­­­­ličinah čez dan (razen če se izdat­no nalivate z vodo), otežen začetek uriniranja, slab curek med uriniranjem in prekin­janje curka, potreba po dodatnem pritiskanju ob uriniran­­­ju, občutek, da se sečni mehur po uriniranju ni povsem izpraznil, iztekanje kapljic seča po uriniranju, potreba po takojšnjem uriniranju, takoj ko začutite potrebo, sledovi krvi v urinu in nenaden zastoj urina.

Ne glede na to, ali so opazili podobne težave ali ne, naj bi vsi moški, starejši od 50 let, šli vsaj enkrat na leto na preventiven pregled prostate. Gre za precej neprijeten pregled, pri katerem vam bo zdravnik potisnil prst v zadnjično odprtino in skozi steno končnega dela debelega črevesa otipal žlezo prostato ter preveril njeno velikost, elastičnost in trdoto, posebno pozornost pa bo namenil tudi njeni površini. Ta je lahko gladka ali grčasta, kar je pokazatelj rakave rasti. Koristen pregled, ni kaj, tudi za vaš ego.