Ne spreglejte je: ta barva jezika lahko opozarja na raka ali sladkorno bolezen

7. 5. 2024
Deli
Barva jezika predstavlja odraz zdravja ali neravnovesja v telesu. (foto: Profimedia)
Profimedia

Jezik je eden izmed organov, ki predstavljajo ogledalo zdravja, kar je razvidno tako iz barve, kot tudi od videza jezika. 

Znanstveniki s Harvarda so v raziskavi ugotovili, da mora imeti jezik okrogel in simetričen videz. Prav tako je zdrav jezik enakomerne rožnate barve, brez razpok in oblog.

Barva jezika je poleg informacij o tem kaj se dogaja v posameznikovem telesu, odvisna tudi od prehrane. V primeru, da jezik spremeni barvo, lahko to nakazuje na nekatera neravnovesja, ki se dogajajo v telesu. Predstavljamo vam jih v nadaljevanju.   

Ne spreglejte:

Kakšne težave lahko nakazujejo različne barve jezika?

Rjava ali črna barva

Rjava in črna barva jezika se pojavita v primeru slabih higienskih navad in sta lahko tudi posledica kajenja, suhih ust, prekomernega pitja kave, uživanja borovnic in jemanja antibiotikov.

Rjava ali črna barva jezika morda kažeta tudi na stanje, ki se zgodi, ko papile v jeziku postanejo predolge. Papile se sicer ves čas luščijo in odpadajo, toda običajno ne presežejo 1 mm velikosti.

V primeru, da zrastejo več, so lahko gojišče bakterij in mešanice hrane, ki lahko po mnenju raziskovalcev pusti rjav ali črn odtenek. Od tod tudi ime črni dlakavi jezik, kot pravijo tovrstnemu stanju.

Bele lise ali rane na jeziku

Če se na jeziku pojavijo bele lise ali rane, je to znak prekomernega razraščanja glivic. Prav tako so le te lahko posledica bolezni, kot je sladkorna bolezen. Vzroki za nastanek so lahko tudi uporaba zobnih protez, zdravljenje rakavih obolenj, ob kajenju in jemanju antibiotikov.

V hujših primerih so rane na jeziku lahko znak raka v ustnem predelu. Zlasti v primerih, če jezik krvavi in to ni posledica ugriza, je to stanje lahko rak na jeziku, ki ga spremljajo tudi simptomi kot so bolečine ob prehranjevanju in pitju, zato je priporočljiv obisk pri zdravniku.

Rdeča barva

Rdeč jezik po celotni površini kaže na pomanjkanje folne kisline in vitamina B12. V primeru, da je rdeča le konica jezika, to lahko ponazarja pomanjkanje vitamina B12, vneto grlo, povečanje stresa v telesu ali tudi čustveno vznemirjenost. 

Bleda barva ali rumena obloga na jeziku

Bled in gladek jezik nakazuje na anemijo, pomanjkanje železa, vitamina C in bakra. Če opažate na jeziku rumeno prevleko, razlog verjetno tiči v slabi prebavi ali neravnovesju v delovanju debelega črevesa. 

Povzeto po: danas.rs

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih