Kaj se dogaja s telesom med postenjem

Kaj se dogaja s telesom med postenjem (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 4. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Naše telo ima sposobnost regeneracije, zato med postenjem v telesu poteka obnova celic.

Ko mu redno ne damo hrane, telo varčuje z energijo in celice raje popravlja, kot da bi jih delil. Energija se med postom porablja postopoma. Najprej porabimo glikogen, zalogo sladkorja v mišicah in jetrih. Leta 2016 je dr. Jošinori Osumi (Japonec) prejel Nobelovo nagrado za medicino za odkritja na področju avtofagije. Koncept avtofagije, ki se je prvič pojavil v 60. letih prejšnjega stoletja, se nanaša na celični proces, ki pri prilagajanju na hranilno okolje in druge dejavnike razgradi proteine. Če enostavno povzamemo, celice se med postom obnavljajo, kar je zelo pomembno za naše zdravje in dolgo življenje.

Poglejmo, kakšni so načini postenja:

24-urno postenje

Če vam je všeč ta metoda, potem izberite en dan v tednu in se postite. Lahko pijete le vodo. Lahko pa izberete tudi postenje od zajtrka do zajtrka, na primer zajtrkujete v ponedeljek ob 8. uri zjutraj in potem ponovno v torek ob isti uri.

Prekinjeno postenje

Tako postenje poteka tako, da en dan jeste normalno, naslednji dan pa se postite oziroma na normalen dan pojeste 2000 kalorij, na postni dan pa le 500.

Preskočite obroke

Če ste novi v svetu posta in se vam vse skupaj zdi zastrašujoče, začnite najprej s preskakovanjem enega obroka. Tako boste pospešili presnovo in aktivirali proces čiščenja v telesu. In seveda pri naslednjem obroku ne pretiravajte, ampak naj bo običajen.

Omejeni post

Zadnje čase veliko ljudi, zlasti na dietah z malo ogljikovimi hidrati, prakticira omejen post, ko ne jedo 16 ur in v 8 urah pojedo en ali dva obroka. Takemu načinu rečemo tudi 16/8.

Postenje z vodo in sadnimi sokovi

Pijete lahko vodo in sadne ali zelenjavne sokove brez sladkorja. Najboljši čas za ta post je pomlad, da prečistimo telo in se napolnimo z vodo in vitamini. Tako se lahko postite le en dan na teden, lahko pa tri dni skupaj.

Fotografija: Shutterstock