Kako po naravni poti ukaniti spomladansko lenobnost

Kako po naravni poti ukaniti spomladansko lenobnost (foto: shutterstock) shutterstock
30. 4. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Ste utrujeni od napornih dnevnih dejavnosti? Med delovnimi dnevi sanjate le še o postelji in tako številnih stvari ne dokončate? Lahko pa si pomagate po naravni poti tako, da v kritičnih trenutkih dvignete raven energije.

Predstavljamo vam nekaj trikov, s katerimi boste 'ukanili' spomladansko utrujenost in izčrpanost ter lahkotnih nog užili spomladansko preobrazbo narave.

Privoščite si mineralno bombo

Pomagate si lahko s tem, da zjutraj odgrnete zavese in na široko odprte oči usmerite proti dnevni svetlobi. Z izpostavljanjem oči svetlobi ustavljate nastajanje melatonina, hormona, ki izziva zaspanost in se začne izločati v temi. Če se prebujate v temnem pro­storu, lahko žleza epifiza oziroma češarika nadaljuje z izločanjem melatonina, misleč, da je še noč. S svetlobo zagotovo ne bo tako.

Za zajtrk pojejte banano. Ta sadež je vir hitre energije, ki ostaja povišana najmanj dve uri po jedi. Takšen učinek ima zaradi sestavin, predvsem kalija, minerala, ki spodbuja delo mišic in možganskih celic. Če niste na dieti, lahko pojeste tudi več banan dnevno, lahko same ali skupaj z musliji ali energijskimi ploščicami.

Premaknite možgane z oreščki

Čez dan pogosto grizljajte mandlje, lešnike, orehe in indijske oreščke. Njihove nenasičene kisline spodbujajo predčelno možgansko skorjo, v kateri so intelektualne funkcije. Oreščke in suho sadje je priporočljivo jesti večkrat dnevno, ker z vsebnostjo vlaknin blažijo lakoto, medtem ko s kompleksnimi ogljikovimi hidrati dolgotrajno inicirate odmerke energije.

Meta je živilo, ki hitro in neškodljivo blaži stres. Če je sestavni del žvečilne (po navadi pod imenom pepermint), postaja tudi sredstvo za dvigovanje energije. Žvečenje gume z meto krepi pozornost in koncentracijo od tri do pet minut tako, da premika mišice v glavi, ki so povezane z nevroni, odgovornimi za budnost.

Utrujenost v zgodnjem popoldnevu preženite z raztegovanjem. Raziskave so pokazale, da še tako majhen napor izboljšuje počutje vsaj za eno uro, in sicer tako, da pospešuje srčni utrip in absorpcijo kisika. Ob raztegovanju še nekajkrat obrnite glavo ter večkrat dvig­nite in spustite ramena. To pospešuje cirkulacijo.

Glede na to, da je zdaj tudi čas mlade čebule, ni odveč vedeti še to:

Po različnih kislih solatah, vloženi zelenjavi, kislemu zelju in repi je pomlad pravi čas za osvežitev ob mladi čebuli. Ta zelenjava je prava vitaminska bomba, ki vas varuje pred različnimi boleznimi in krepi vaše zdravje.

Mlado čebulo lahko jeste svežo ali kot dodatek k jedem. Za karkoli se boste odločili, bo vaše telo obogatila z vitamini, minerali in fitokemikalijami, kar mlado čebulo uvršča med eno od najbolj zdravih živil.

Raziskave kažejo, da le eno steblo mlade čebule vsebuje okoli 20 mikrogramov vitamina K in 1,6 miligrama vitamina C. Oba vitamina sta bistvenega pomena za rast, razvoj in vzdrževanje moči ter zdravja kosti. Če vaša prehrana ne vse­buje dovoljšne količine teh vitaminov, imate več možnosti, da se razvije osteoporoza in večji odstotek krhkosti kosti.

Mlada čebula je odlična tudi za zdravje oči. Steblo mlade čebule vsebuje 24 mikrogramov vitamina A v obliki provitamina A, ki se v organizmu pretvarja v retinol, se pravi v aktivno obliko vitamina. Potrjeno je tudi, da mlada čebula ščiti oči pred vnetji.

Vitamina A in C, ki sta v živilih, kot je mlada čebula, imata močne antioksidantne lastnosti. Prehrana, ki je bogata z visoko ravnijo antioksidantov, se povezuje z zmanjšanim tveganjem od bolezni srca. Vitamin C prav tako lahko pomaga pri znižanju visokega krvnega tlaka, kar zmanjšuje tveganje za srčnimi obolenji.

Za popoln užitek v sladkem ali srednje močnem okusu mlade čebule morajo glavice biti čvrste in bele, vrhovi pa sveži in zeleni. Treba jo je uporabiti takoj ali najpozneje dva dni od nakupa, ker hitro izgubi hranljive vrednosti.

Oreščke in suho sadje je primerno jesti večkrat dnevno, ker z visoko vsebnostjo vlaknin blažijo lakoto, medtem ko s kompleksnimi ogljikovimi hidrati dolgotrajno vbrizgavate odmerke energije.

Vzdržujte stroj v obratovanju

Gibanje tudi sicer pomaga proti utrujenosti, toda v manjših količinah. Če opravite nekaj fizičnih del v hiši ali v službi, bo organizem ostal v gibanju, ne bo se polenil. Neaktivnost proizvaja zaviralni učinek, ki je podoben izčrpanosti: če dolgo ležite ali sedite, boste veliko manj sveži, kot če se boste med dnevom večkrat blago raztegnili. Če pa so ti napori povezani s čiščenjem in pospravljanjem doma, vam bo lep in urejen videz dodatno dvignil elan in moralo.

Za konec pa še presenečenje: pred spanjem si ščetkajte lase ali zmasirajte teme, ker te aktivnosti stimulirajo živce na temenu in sproščajo napete mišice glave. To zmanjšuje stres in vas pripravlja za krepki spanec, po katerem sledi dan, izpolnjen z energijo!

Če vas zanima še več, preberite članek Olimpijsko počutje brez praznih obljub

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri