Kvačkanje izboljša spomin, koncentracijo in pomirja

Kvačkanje izboljša spomin, koncentracijo in pomirja (foto: arhiv) arhiv
4. 8. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Vedno govorimo o gibanju, meditaciji, reševanju križank in sudokujev, učenju tujih jezikov, no, zdaj raziskave kažejo, da kvačkanje odlično vpliva na dober spomin, boljšo koncentracijo in pomirja.

Ročna dela so se na splošno izkazala kot zelo pozitivna za naše zdravje. Raziskavo sta delali Pippa Burns in Rosemary Van Der Meer iz univerze Wollongong v Avstraliji in potrdili začetno hipotezo, da je kvačkanje zelo pomirjajoč hobi. V raziskavi je sodelovalo 8.000 ljudi, ki so jih spraševali o kvačkanju in njihovih drugih navadah. Velika večina sodelujočih – kar 99 odstotkov – je bilo žensk, in polovica je bila stara od 41 do 60 let. Kar 77 odstotkov žensk je povedalo, da vzamejo v roke kvačkanje prav vsak dan, saj v tem uživajo.

Strokovnjakinji sta dognali, da kar 90 odstotkov udeleženk raziskave trdi, da jih kvačkanje pomirja in jih osrečuje. Več kot 70 odstotkov jih je opazilo, da jim kvačkanje pomaga pri urjenju spomina in koncentraciji. "Rezultati raziskave kažejo, da ima kvačkanje zelo pozitivne učinke na naše zdravje in dobro počutje. Zelo pomembno je, da imajo ljudje hobi, ki jih pomirja in ne povzroča dodatnega stresa,” pravi dr. Burns, ki dodaja, da imata podobne učinke na počutje kot kvačkanje tudi pletenje in vezenje.

Človek se mora umiriti in skoncentrirati, kar je odlično za večerne ure. Tako lahko kvačkanje in pletenje pripomoreta tudi k boljšemu spancu in zdravljenju nespečnosti, prav tako pa je to odličen način, da zmanjšamo napetosti in občutek tesnobe. Torej – vaše počutje je čisto zares v vaših rokah, nakvčakajte si lepo poletno obleko – mirni boste in po vrhu še občudovani – no, to je Lizin zaključek, pri njem avstralski znanstvenici nimata nobenih zaslug. 

Fotografiji: arhiv