Nikar jih ne počnite: to so navade, ki uničujejo vaše možgane

24. 6. 2024
Deli
Nikar jih ne počnite: to so navade, ki uničujejo vaše možgane (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

Na videz povsem "nedolžne" navade lahko trajno uničujejo vaše možgane. 

Z ustreznim življenjskim slogom lahko okrepimo zdravje telesa in možganov ter preprečimo upad kognitivnih funkcij. Raziskave namigujejo, da z zdravimi odločitvami lahko celo preprečimo Alzheimerjevo bolezen, demenco in druge težave.

Po drugi strani pa obstajajo določene navade, ki našim možganom škodujejo in bi se jim morali izogibati. Preverite, katere so.

Ne spreglejte:

Pretirana uporaba naprav

Pretirano gledanje televizije, brskanje po internetu in uporaba pametnih telefonov lahko zmanjšajo sposobnost koncentracije, povzročijo težave s spanjem in vplivajo na splošno možgansko zdravje.

Pomanjkanje spanja

Kronično pomanjkanje spanja lahko povzroči težave s spominom, koncentracijo in sposobnostjo razmišljanja. Možgani potrebujejo dovolj spanja, da se obnovijo in usidrajo informacije.

Pretirana izpostavljenost stresu

Kronični stres lahko povzroči škodo na možganih in vpliva na kognitivne funkcije ter duševno zdravje. Začnite meditirati, pomaga tudi hoja v naravi, zavestno dihanje.

Pomanjkanje duševne stimulacije

Pomanjkanje intelektualnega izziva, kot so branje, učenje novih veščin in reševanje težav, lahko vodi v upad možganske aktivnosti. Začnite se učiti nekaj novega - jezik, igranje na instrument, oblikovanje gline... Poiščite aktivnost, ki vas zanima in veseli.

Kajenje

To je verjetno ena izmed najbolj škodljivih razvad, ki si jih privoščimo, saj kajenje ne povzroča samo pljučnih ali srčnih bolezni, ampak vodi tudi do krčenja več celic v možganih in lahko povzroči težave, kot so demenca, Alzheimerjeva bolezen in morda celo smrt. Prekomerno kajenje posredno povzroča nevro-vnetje, ki lahko povzroči avtoimunsko motnjo, imenovano multipla skleroza (MS).

Prekomerno uživanje alkohola

Prekomerno pitje alkohola lahko poškoduje možgane in povzroči težave s spominom, razmišljanjem in razpoloženjem. Na splošno odvestujemo pitje alkohola, sem in tja nazdravite s kakšnim dobrim kozarčkom vina.

Nezdrava prehrana

Hrana, bogata s trans maščobami, sladkorjem in drugimi nezdravimi sestavinami, lahko negativno vpliva na možganske funkcije. Nasprotno, zdrava prehrana, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, antioksidanti in drugimi hranili, lahko izboljša možganske funkcije.

Pomanjkanje telesne aktivnosti

Redna telesna aktivnost izboljšuje krvni obtok in spodbuja rast novih možganskih celic. Pomanjkanje vadbe lahko prispeva k kognitivnemu upadu. Ni potrebno, da vsak dan več ur trenirate, pojdite peš po opravih in v službo, zapekjite se en krog po mestu, ...

Da bi ohranili svoje možgane zdrave, je priporočljivo, da se izogibate teh škodljivih navad in namesto tega izvajate pozitivne navade, kot so zdrava prehrana, redna telesna aktivnost, dovolj spanja, obvladovanje stresa in duševna stimulacija.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren