Imela je možganski tumor, a zdravnik tega ni opazil: to je bil glavni simptom, ki ga nihče ne bi smel ignorirati

11. 5. 2024
Deli
Imela je možganski tumor, a zdravnik tega ni opazil: to je bil glavni simptom, ki ga nihče ne bi smel ignorirati (foto: Profimedia)
Profimedia

Ženska, ki je preživela možganski tumor je razkrila, kateri so bili simptomi bolezni in kako ji je njen instinkt pomagal preživeti.

46-letna Lisa Thomas je zaradi neustrezne diagnoze za las ušla smrti. Britanko so več dni mučili hudi glavoboli, ki so se pojavljali skupaj s slabostjo in omotico. Odločila se je, da poišče zdravniško pomoč. Tistega dne je dežural mlad in neizkušen zdravnik, ki je Lisi po rutinskem pregledu dal nenavaden nasvet: naj gre domov in gleda televizijo, da se sprosti, saj bodo simptomi verjetno minili.

Ne spreglejte:

Lisa, sicer mamica dveh otrok, je prvič začutila omotico konec leta 2016 – enkrat se je celo onesvestila. Vendar je bila prepričana, da gre za slučaj in da so vzrok njenih simptomov utrujenost in sinusitis. A ko se je nekaj mesecev kasneje zbudila z grozljivimi bolečinami v glavi, je poklicala zdravnika.

"Počutila sem se, kakor da bi me kdo udaril s kladivom po glavi – nikoli prej nisem doživela take bolečine. A mlajši zdravnik mi je rekel, da ni nič resnega in naj grem domov, se spočijem in gledam Netflix, da mi bo to pomagalo, da se sprostim."

Vendar pa je Lisa čutila, da z njenim telesom nekaj res ni v redu. Obiskala je zasebno kliniko in plačala za slikanje glave z magnetno resonanco. Izkazalo se je, da se njen instinkt ni motil – slikanje je pokazalo nevarno vrsto možganskega tumorja, imenovanega multiformni glioblastom (GBM).

"Po diagnozi so me spremljali grozni občutki. Nisem mogla gledati svojih dveh sinov, ne da bi jokala, saj sem si jih predstavljala, kako odraščajo brez mene," se spominja Lisa. 

Le pet odstotkov pacientov z diagnozo tega tipa tumorja na možganih živi dlje kot pet let. Ključni znaki so stalni glavoboli, drastične spremembe v vedenju in težave pri razmišljanju in govoru ter težave z vidom.

Manj kot dva tedna po diagnozi so kirurgi v Splošni bolnišnici Southampton odstranili tumor. Sledila sta dva meseca radioterapije in kemoterapije po operaciji, nato pa je Lisa imela slikanje na vsake tri mesece, da bi preverili, ali tumor ni zrasel nazaj.

"Družina mi je bila neverjetna podpora. Moji starši so celo prodali hišo na Škotskem in se preselili bližje k nam," pravi Lisa.

Pet let kasneje, kljub groznim prognozam, je Lisino stanje stabilno. Njeni izvidi so dobri, zdravniki pa zdaj svetujejo, da se slika samo dvakrat letno. Meni, da so ji življenje rešile predvsem sodobne metode zdravljenja. Danes ima sicer Lisa nekaj težav s kratkotrajnim spominom, vendar si pomaga tako, da si vse zapisuje. 46-letnica je predvsem hvaležna, da je še vedno tu in da lahko spremlja svoja otroka, ko odraščata.

"Moj najstarejši sin letos začne srednjo šolo – to je nekaj, za kar sem mislila, da ne bom doživela!" je navdušena povedala.

Vir: stil.kurir.rs