Najboljša in najslabša hrana za pravilno delovanje ščitnice

Najboljša in najslabša hrana za pravilno delovanje ščitnice (foto: Profimedia) Profimedia
18. 10. 2017

S prehrano lahko vplivate na veliko procesov v telesu, med drugim tudi na pravilno delovanje ščitnice. Tu je le nekaj živil, ki dobro in slabo vplivajo na ščitnico.

To hrano uvrstite na jedilnik, če želite dobro vplivati na delovanje ščitnice:

Jogurt – Poskrbeti morate, da v telo vnesete dovolj joda, ki ga lahko dobite iz mlečnih izdelkov. Slednji ne vsebujejo nadomestkov joda, zato so bolj priporočljivi od drugih. Z navadnim jogurtom z nizko vsebnostjo maščob ali grškim jogurtom lahko dobite kar polovico priporočenega dnevnega vnosa joda.

Mleko – Z eno skodelico mleka z malo maščob boste zaužili tretjino dnevnih potreb po jodu. Vsi, ki imate težave s ščitnico lahko dodate še vitamin D, vendar se glede dodatkov posvetujte tudi s svojim zdravnikom.

Brazilski oreščki – Vsebujejo hranilo selen, ki pomaga uravnavati hormone ščitnice. Ta pomaga tudi ljudem, ki imajo težave z omenjenim predelom, saj preprečuje dolgotrajne poškodbe in bolezni, ki bi lahko nastale.

Piščančje in goveje meso – Cink je še eno izmed hranil, ki ga potrebujete za zdravo ščitnico. Verjetno ga iz prehrane dobite dovolj, še posebej dober vir pa sta piščančje in goveje meso. Vegeterijanci morajo najti druga živila, ki ga vsebujejo (na primer riba).

Ribe – Precej logično, če pomislite, da v morju najdemo velike količine joda. Če si za kosilo privoščite pečeno ribo, boste poskrbeli za več kot polovico dnevnega vnosa joda. Poleg tega je živilo primerno tudi za nekatere vrste vegeterijancev.

Jajca – V njih najdete tako jod kot selen. Če nimate zdravstvenih omejitev s strani zdravnika, pripravite trdo kuhano jajce, lahko si jih privoščite tudi več, vendar ne pretiravajte. Večina hranil, ki jih potrebujete, se skriva v rumenjaku.

hrana

Ljudje, ki imajo probleme s ščitnico, se tem živilom raje izognejo:

Gluten – Tega se izogibajo še posebej pacienti s celiakijo (avtoimunska bolezen, za katero je značilna intoleranca na gluten). Običajno bolezen povzroča tudi težave s ščitnico, kar živila na osnovi glutena še poslabšajo. Danes lahko dobite nadomestek za večino prehrane in si tako privoščite kruh, piškote ter druge izdelke brez glutena.

Predelana živila – Če želite vnos joda povečati s slano in predelano hrano, to ni preveč dobra ideja. Veliko ga namreč dobimo iz prehrane iz restavracij in vnaprej pripravljene hrane. V takšnih izdelkih proizvajalci ne rabijo uporabljati soli, ki vsebuje jod, zato se lahko hitro zgodi, da uživate preveč natrija. Ta pa lahko vodi v visok krvni pritisk in bolezni srca.

Hitra hrana – Slaba navada nas vseh, ki si med tonami zadolžitev ne vzamemo časa za kuhanje in domačo pripravljeno hrano. Podobno kot pri predelanih živilih, tudi tu proizvajalci niso zavezani k uporabi jodirane soli. Poleg ščitnice boste škodili tudi fizični pripravljenosti in se spopadli z mnogimi slabimi posledicami te nezdrave hrane.

Preberite tudi: