Napad na jetra

27. 5. 2004

Slastna hrana, alkohol in zabava? Diši po prijetnem večeru … Toda ali ste pomislili na svoja jetra?

Jetra so organ, ki mu posvečamo premalo pozornosti.

So največja prebavna žleza v človeškem telesu in kot majhen laboratorij opravljajo številne naloge, nujno potrebne za življenje. Pomembna so za presnovo, sprejemanje in predelovanje beljakovin, tvorijo pa tudi žolčne barvine iz krvnega rdečila. Nikoli ne bolijo – ko pa bolijo, je človek že v smrtni nevarnosti.

Maščobna okvara jeter

Konstantna okvara, praviloma zaradi alkohola, se pokaže z nalaganjem maščob v celicah jeter. Če pazimo, je stanje mogoče izboljšati, sicer pa je maščobna okvara jeter začetek hude bolezni, denimo hepatitisa ali ciroze (razpada) jeter.

Skrb za jetra

Tudi vaša jetra so lahko v nevarnosti, ne da bi to vedeli. Ste v petek in soboto popivali? Ste se v nedeljo zbudili ob prelepi neznanki? Pogosto vzamete tablete proti glavobolu? Vzamete tableto in nato popijete alkohol? Vsak od teh dejavnikov je za jetra nevaren. Na nova boste dolgo čakali. Raje jih varujte zdaj, ko so še zdrava.

Proti hepatitisu A in B se lahko cepite. Potrebna so tri cepljenja, cena enega odmerka je 4000 tolarjev. Proti hepatitisu B se zaščitite tudi s kondomom, toda virus lahko dobite tudi pri oralnem seksu ali poljubljanju.

Hepatitis ali vnetje jeter od A do D

Je sodobna bolezen popotniškega človeka, nekaterih njenih oblik pa sploh ni mogoče opaziti. Znamenja bolezni so podobna kot pri prehladu ali gripi: utrujenost, zbitost, bolečina v udih, vročina, slabost in slabo počutje. Včasih se koža in oči obarvajo rumeno.

Hepatitis A dobimo s pitno vodo, hrano in pomanjkljivo higieno. Ozdravi se v nekaj tednih sam od sebe in je le redko kroničen. Hepatitisa B in C se prenašata s krvjo in telesnimi tekočinami. Posledica je lahko razpad jeter, večje pa je tudi tveganje za raka na jetrih. Redno je treba preverjati jetrne vrednosti. Hepatitis D se pojavi samo v kombinaciji hepatitisom B in poslabša potek bolezni.

A - značilna potovalna bolezen.

B - nevarni so tudi poljubi ali skupna uporaba zobnih ščetk, akupunktura, tetoviranje pa, če so igle nesterilizirane.

C - tega nevarnega virusa še pred nekaj leti ni-smo poznali in zato so se nekateri ljudje nevede okužili z dajanjem krvi ali plazme. Danes ga ima precej ljudi, ker pa se prva znamenja pojavijo šele po več kot 15 letih, ne vemo, kolikšno je njihovo število. Danes so krvne konzerve zelo varne.

Hepatitis in prehrana

Nevarne so tudi ostrige in druge školjke, ki jih gojijo v onesnaženih vodah. Ali je jed nevarna, pa ne moremo vedeti, saj tega ni možno ne opaziti ne okusiti. Če se tej slastni hrani ne želimo odpovedati, se lahko cepimo proti hepatitisu A. Z ribami se ne moremo okužiti. Jetra sicer obremenjuje veliko beljakovin, vendar jih alkohol bolj.

Cepljenje proti hepatitisu A poznamo šele kratek čas. Ponavadi so se cepili samo ljudje, ki so potovali v daljne dežele.

Cepljenje proti hepatitisu B svetujemo ljudem, ki pogosto menjavajo spolne partnerje. To cepljenje je priporočljivo tudi za tiste, ki pri opravljanju svojega poklica pogosto prihajajo v stik s krvjo.

Cepljenje proti hepatitisu C še ne obstaja.

Cepivi proti hepatitisu A in B sta zanesljivi, zelo dobro ju prenašajo tudi otroci. To je zelo velik dosežek sodobne medicine.

Resnice o alkoholu

Moški lahko spije na dan do dva kozarca vina oziroma malo pivo ali šilce žganja in mu ni treba skrbeti zaradi okvare jeter.

Redno popivanje je nevarnejše, kot če se ga kdaj pošteno nalijete.

Jetra imajo od vseh organov največjo sposobnost obnavljanja, zato so po osmih tednih alkoholnega odmora sicer zdrava jetra običajno spet v redu.

Zdravila, ki bi varovala pred poškodbami z alkoholom, ne obstajajo.

Že vsako drugo poškodbo jeter povzroči alkohol.

Niste odvisni od alkohola, če se mu lahko brez težav za nekaj tednov odrečete. Alkoholni odmor je tudi koristen.

Kako si pomagamo sami?

aJetrom najbolj škoduje alkohol. Torej je treba zmanjšati njegovo pitje ali ga celo prenehati uživati. Poskusite vsaj piti alkoholne pijače, ki nimajo visokega odstotka alkohola. Izogibajte se družbam, v katerih se veliko popiva.

aJetra očistijo strupene snovi v krvi: poskrbite, da bo teh snovi čim manj. Zato uživajte čim manj živalskih maščob in izbirajte med nizkokaloričnimi izdelki.

Redno nadzirajte delovanje jeter. Ker jetra ne pokažejo z bolečino, da ste bolni, obiščite zdravnika enkrat na leto, da bo naredil jetrne teste. Ali so vaša jetra še zdrava, bodo pokazale vrednosti jetrnih encimov pri pregledu krvi.

Zamaščenost jeter je mogoče ugotoviti tudi z ultrazvokom.

Rane in vreznine prekrijte z vodoodpornim obližem.

Tetovirajte se in prebadajte dele telesa le, če je vse popolnoma sterilno.

Uporabljajte samo svojo krtačko in britvico.

Naj vas ne bo sram opozoriti zobozdravnika, da se bojite okužbe. Če opazite, da ni zamenjal kozarčka z vodo, ga na to opozorite.

In še koristen nasvet, ki pa ga ne izkoriščajte vedno: Ob slabem počutju počivajte. Poskušajte se izogniti stresu.

Ciroza

Je končni stadij mnogih obolenj jeter. Pri 50 odstotkih obolelih jo povzroči alkohol, pri 40 odstotkih virusni hepatitis in pri preostalih 10 odstotkih druge bolezni jeter. Če je tkivo jeter zelo močno poškodovano in odmre, postane brazgotinasto in ga ni mogoče spremeniti. To ne povzroča bolečin, vendar jetra ne morejo več opravljati svoje naloge.

To poveča tveganje za raka. Če se poškodba stopnjuje, se telo vda.

Mirjana Rajh