Naravni načini za urejanje prebave

Naravni načini za urejanje prebave (foto: profimedia) profimedia
7. 9. 2018

Za urejeno prebavo lahko skrbite vsak dan brez zdravil in drugih pripomočkov. Da se boste izognili napihnjenosti in ostalim težavam, ki jih prinaša neurejena prebava, se upoštevanja nasvetov lotite še danes.

  • Jejte cela živila in hrano pripravljajte doma. Aditivi v predelani hrani naj bi namreč povzročali vnetja v črevesju, kar ne pomeni nič dobrega za prebavni sistem. Prav tako takšna živila vsebujejo veliko sladkorja in nekaterih drugih nezdravih snovi, ki lahko sprožijo (sicer začasne) težave. Problem je tudi v trans maščobah, ki jih povezujemo s srčnimi težavami, znane pa so še po tem, da povečujejo tveganje za ulcerozni kolitis, torej kronično vnetje dela črevesja.

  • Prehrani dodajte dobre maščobe, ki bodo poskrbele, da bo prebava potekala gladko. Pomembno je, da vključite omega-3 maščobne kisline, ki jih najdete v chia semenih, oreščkih, lososu, sardinah …

  • Pogosto se hidrirajte, saj je dehidracija pogost vzrok za zaprtje. Količino vode prilagodite glede na letni čas, količino športa, telesno težo in višino. Poleg vode posezite tudi po nesladkanem čaju, ali si pripravite vodo z okusom. Pazite, da med obroki ne boste naenkrat spili velike količine vode, saj to lahko razredči želodčno kislino. Namesto tega delajte manjše požirke in spijte kozarec vode že pol ure pred obrokom.

  • Prisluhnite svojemu telesu. Ko neprestano hitite, pozabite na to, da ste lačni. Vašo pozornost pritegne šele kruljenje v želodcu. Obstaja velika verjetnost, da se boste prenajedli in s tem tvegali napihnjenost.

  • Znebite se stresa, predvsem tistega, s katerim se ne bi potrebovali spopadati. Tu mislimo na slabo voljo sodelavcev, nepotrebne opravke in stvari, ki jih ne morete nadzorovati, na primer vreme. Verjetno ste že občutili, kako lahko stres vpliva na vaše počutje. Ko je telo pod napetostjo, namreč izloči nekatere manj pomembne funkcije, med drugim tudi urejeno, redno prebavo.

  • Dobro prežvečite hrano in ne goltajte velikih kosov. V nasprotnem primeru ima telo več dela, da hrano pretvori v tekoče stanje. Poleg tega boste imeli čas v obroku uživati in razvajati brbončice.

Preverite tudi: Vadba z lastno telesno težo za utrjevanje in boljšo pripravljenost