Nenavadni znaki, ki kažejo na pomanjkanje železa

Nenavadni znaki, ki kažejo na pomanjkanje železa (foto: profimedia) profimedia
2. 1. 2019

Če vas skrbi, ali v svojo prehrano vnesete dovolj živil, ki vsebujejo železo, preverite spodnje znake, s katerimi vam telo sporoča, da nekaj ni v redu.

Če opazite katerega izmed naslednjih znakov, morda trpite za pomanjkanjem železa. Najbolje je, da se o tem posvetujete z zdravnikom.

To se dogaja s telesom, ko ne dobite dovolj železa:
  • Imate krhke ali nepravilno oblikovane nohte. Nohti lahko veliko povejo o zdravju, med drugim tudi, ali je vnos železa premajhen. V tem primeru postanejo krhki in lomljivi ter oblikovani kot žlica - začetek in konec nohta se upogneta navzven, sredina pa na notranjo stran, kar spominja na obliko ukrivljenosti žlice.

  • Hrepenite po ledu. Razlogi za to nagnjenje so še vedno nejasni, nekateri pa menijo, da z žvečenjem ledu osebe s pomanjkanjem železa “zbudijo” telo, saj so običajno zaspane in brez prave enrgije. Prav tako naj bi hlajenje pomagalo pri oteklem jeziku.

  • Ko sedite, imate občutek, da morate nenehno premikati noge. Ne morete več mirno sedeti in klepetati ob osvežilni pijači, kot ste to počeli do sedaj. Noge vam nenehno trzajo in težko ustavite premikanje. S podobnimi težavami se soočajo ljudje, ki trpijo za sindromom nemirnih nog, le da imajo oni takšen občutek ves čas, ne le takrat, ko se umirijo. Če prej s tem niste imeli težav, je lahko krivo pomanjkanje železa, vendar za mnenje povprašajte strokovnjake.

  • Nenavaden simptom, ki kaže na premajhen vnos železa, je tudi zatečen oziroma “napihnjen” jezik. Lahko imate težave z govorjenjem, požiranjem in celo dihanjem. Ob tem se lahko pojavijo še težave kot so suha usta in pekoč občutek v ustih.  

  • Ustnice so suhe in razpokane. To je lahko vzrok mnogih dejavnikov, med drugim tudi suhega ozračja, prekomernega slinjenja ust in mrzle zime. Če je za težavo krivo pomanjkanje železa, boste opazili razpokane kotičke ust, kar lahko otežuje govorjenje in hranjenje. Ko se to nenehno ponavlja in ne morete zaceliti poškodovanih predelov z vlažilnimi kremami ter drugimi pripomočki iz lekarne, se obrnite na strokovnjaka.

Preverite tudi: Kako vse vam lahko pomaga sivka