Njivska preslica: rastlina z mnogimi zdravilnimi učinki

Njivska preslica: rastlina z mnogimi zdravilnimi učinki (foto: Profimedia) Profimedia
9. 1. 2018

Že poznate vse zdravilne učinkovine njivske preslice? Presenetilo vas bo, koliko jih ima ta preprosta rastlinica.

Njivsko preslico poznamo tudi pod imenom velika preslica.

Vsebuje minerale, ki pomagajo pri krhkih, lomljivih nohtih in odpravljajo bele pike na njih. Vsebuje kremenčevo kislino, ki je zelo pomembna, saj spodbuja gradnjo kostnega materiala in učinkovito zavira njegovo razgradnjo. Že skodelica čaja na dan lahko zadostuje.

Kremen pomaga pospešiti rast las in njihovo trdnost. Prav tako pomaga preprečiti izpadanje las, prhljaj in razcepljene konice.

Deluje antibakterijsko in antiseptično. Znan je kot antioksidativno sredstvo in pomaga izboljšati zaznavanje ter lahko celo prepreči demenco in Alzheimerjevo bolezen.

Njivska preslica je tako cenjena tudi zato, ker deluje protivnetno.

Ravno kremen je tista sestavina, ki naj bi imela moč zdraviti rane, izpuščaje, opekline, kožne lezije in akne, prav tako pa naj bi lahko preprečila razvoj rakavih celic.

Kremen pomaga pri oblikovanju kolagena, ki je pomemben pri razvoju in ohranjanju zdravega vezivnega tkiva v telesu, preslica pa se pogosto uporablja v tretmajih proti staranju in v izdelkih proti gubah.

Očitno je, da je njivska preslica vsestranska, saj naj bi prispevala tudi k zdravju ledvic in pomagala preprečiti nastanek ledvičnih kamnov. Prav tako je lahko koristna pri uravnavanju sladkorja v krvi in izločanju odvečne vode iz telesa, saj je naravni diuretik.

Uporaba njivske preslice: čaj, tinktura, obkladek.

Pomembno: zelišče kuhajte 20 minut, da se izloči kremenčeva kislina.

Čaj iz njivske preslice, s katerim lahko odpravimo tudi dihalne težave:

Dve čajni žlički zeli njivske preslice prelijemo z 250 ml vroče vode, pustimo stati 30 minut in precedimo. Napitek nato premešamo, segrejemo do vrenja, ohladimo in popijemo. Čaj pijemo trikrat na dan po eno skodelico več tednov.

Preberite še: Kateri čaj piti ob določeni uri?

Priporočamo tudi: Kako se znebiti stresa v (manj kot) 20 minutah?