Zaskrbljujoča študija: prekinitveni post 16:8 povezan z 91 % večjim tveganjem za srčno-žilno smrt

1. 4. 2024
Deli
Presenečeni smo bili, ko smo ugotovili, da so ljudje, ki so sledili 8-urnemu, časovno omejenemu urniku prehranjevanja, bolj verjetno umrli zaradi bolezni srca in ožilja. (foto: profimedia)
profimedia

 Analiza več kot 20.000 odraslih Američanov je pokazala, da so ljudje, ki so omejili svojo prehrano na manj kot 8 ur na dan, bolj verjetno umrli zaradi bolezni srca in ožilja v primerjavi z ljudmi, ki so jedli 12-16 ur na dan, glede na predhodne raziskave. 

Rezultati raziskave so bili predstavljeni na znanstvenem srečanju Ameriškega združenja za srce o epidemiologiji in preprečevanju življenjskega sloga in kardiometaboliki marca v Chicagu.

Srečanje ponuja najnovejšo znanost o zdravju in dobrem počutju prebivalstva ter posledicah za življenjski slog.   Časovno omejeno prehranjevanje, vrsta občasnega postenja, vključuje omejevanje ur za prehranjevanje na določeno število ur vsak dan, ki se lahko giblje od 4- do 12-urnega časovnega okna v 24 urah.  

Številni ljudje, ki sledijo časovno omejeni dieti, sledijo urniku prehranjevanja 16:8, kjer pojedo vso hrano v 8-urnem oknu in se postijo preostalih 16 ur vsak dan, ugotavljajo raziskovalci.  

Prejšnje raziskave so pokazale, da časovno omejeno prehranjevanje izboljša več kardiometabolnih zdravstvenih ukrepov, kot so krvni tlak, raven glukoze v krvi in ​​holesterola.  

"Omejevanje dnevnega časa prehranjevanja na kratko obdobje, kot je 8 ur na dan, je v zadnjih letih postalo priljubljeno kot način za hujšanje in izboljšanje zdravja srca," je povedal eden od vodij študije Victor Wenze Zhong, dr., profesor in predsednik oddelka za epidemiologijo in biostatistiko na šanghajski medicinski fakulteti Jiao Tong v Šanghaju na Kitajskem.

"Vendar pa dolgoročni učinki časovno omejenega prehranjevanja na zdravje, vključno s tveganjem smrti zaradi katerega koli vzroka ali bolezni srca in ožilja, niso znani."  

V tej študiji so raziskovalci preučevali potencialni dolgoročni vpliv na zdravje 8-urnega časovno omejenega načrta prehranjevanja. Pregledali so informacije o prehranjevalnih vzorcih za udeležence letnih raziskav o zdravju in prehrani (NHANES) v letih 2003–2018 v primerjavi s podatki o ljudeh, ki so umrli v ZDA od leta 2003 do decembra 2019, iz Nacionalnega centra za nadzor bolezni in preprečevanje. Baza podatkov indeksa smrti.        

Analiza je pokazala:

  • Ljudje, ki so sledili vzorcu, da so vso hrano zaužili manj kot 8 ur na dan, so imeli 91 % večje tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja.
  • Povečano tveganje za srčno-žilno smrt so opazili tudi pri ljudeh s srčnimi boleznimi ali rakom.
  • Pri ljudeh z obstoječo srčno-žilno boleznijo je bilo trajanje prehranjevanja, ki ni krajše od 8, vendar manj kot 10 ur na dan, povezano tudi s 66 % večjim tveganjem smrti zaradi bolezni srca ali možganske kapi.
  • Časovno omejeno prehranjevanje ni zmanjšalo skupnega tveganja smrti zaradi katerega koli vzroka.
  • Prehranjevanje, ki je trajalo več kot 16 ur na dan, je bilo povezano z manjšim tveganjem za smrtnost zaradi raka pri ljudeh z rakom.

"Presenečeni smo bili, ko smo ugotovili, da so ljudje, ki so sledili 8-urnemu, časovno omejenemu urniku prehranjevanja, bolj verjetno umrli zaradi bolezni srca in ožilja. Čeprav je bila ta vrsta diete priljubljena zaradi potencialnih kratkoročnih koristi, je naša raziskava jasno kaže, da v primerjavi s tipičnim časovnim razponom prehranjevanja 12-16 ur na dan krajše trajanje prehranjevanja ni bilo povezano z daljšim življenjem," je dejal Zhong.

Številni ljudje, ki sledijo časovno omejeni dieti, sledijo urniku prehranjevanja 16:8, kjer pojedo vso hrano v 8-urnem oknu in se postijo preostalih 16 ur vsak dan, ugotavljajo raziskovalci.

Številni ljudje, ki sledijo časovno omejeni dieti, sledijo urniku prehranjevanja 16:8, kjer pojedo vso hrano v 8-urnem oknu in se postijo preostalih 16 ur vsak dan, ugotavljajo raziskovalci.

profimedia

"Ključnega pomena je, da se bolniki, zlasti tisti z obstoječimi boleznimi srca ali rakom, zavedajo povezave med 8-urnim oknom prehranjevanja in povečanim tveganjem za srčno-žilno smrt. Ugotovitve naše študije spodbujajo previdnejši, osebni pristop k prehranskim priporočilom, ki zagotavljajo da so usklajeni z zdravstvenim stanjem posameznika in najnovejšimi znanstvenimi dokazi,« je nadaljeval.

"Čeprav je študija ugotovila povezavo med 8-urnim oknom prehranjevanja in srčno-žilno smrtjo, to ne pomeni, da je časovno omejeno prehranjevanje povzročilo srčno-žilno smrt."

Podrobnosti študije in ozadje:    

Študija je vključevala približno 20.000 odraslih v ZDA s povprečno starostjo 49 let.

  • Udeležence študije so spremljali povprečno 8 let in največ 17 let.
  • Študija je vključevala podatke za udeležence NHANES, ki so bili ob vpisu stari vsaj 20 let med letoma 2003–2018 in so v prvem letu po vpisu izpolnili dva 24-urna vprašalnika za odpoklic prehrane.
  • Približno polovica udeležencev se je opredelila kot moški, polovica pa kot ženske. 73,3 % udeležencev se je opredelilo kot ne-Hispanoamerci, odrasli belci, 11 % se je opredelilo kot Hispanoameričani, 8 % se je opredelilo kot ne-Hispanoameričani, 6,9 % odraslih pa se je opredelilo kot druga rasna kategorija, vključno z mešanimi -rasni odrasli in odrasli drugih nehispanskih ras.    

Omejitve študije so vključevale njeno zanašanje na podatke o prehrani, o katerih so poročali sami, na katere lahko vpliva udeleženčev spomin ali odpoklic in morda ne bodo natančno ocenili tipičnih prehranjevalnih vzorcev. Dejavniki, ki lahko prav tako igrajo vlogo pri zdravju, razen dnevnega trajanja prehranjevanja in vzroka smrti, niso bili vključeni v analizo.

Prihodnje raziskave bodo morda preučile biološke mehanizme, na katerih temeljijo povezave med časovno omejenim urnikom prehranjevanja in neželenimi srčno-žilnimi izidi ter ali so te ugotovitve podobne za ljudi, ki živijo v drugih delih sveta, so opozorili avtorji.

"Na splošno ta študija kaže, da ima lahko časovno omejeno prehranjevanje kratkoročne koristi, a dolgoročne škodljive učinke. Ko bo študija predstavljena v celoti, bo zanimivo in koristno izvedeti več o podrobnostih analize," je dejal dr. Christopher D. Gardner, FAHA, profesor medicine Rehnborg Farquhar na univerzi Stanford v Stanfordu v Kaliforniji in predsednik pisnega odbora za znanstveno izjavo Združenja za leto 2023, Popular Dietary Patterns: Alignment with American Heart Association 2021 Prehranske smernice.   

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ