6 načinov, da znižamo visok krvni tlak

6 načinov, da znižamo visok krvni tlak (foto: Profimedia) Profimedia
2. 10. 2014

Visok krvni tlak ne boli, vendar je nevaren. Na dolgi rok lahko zviša tveganje za srčni infarkt in možgansko kap. Dobra novica: lepo ga lahko znižate z enostavnimi ukrepi.

1. Gibanje

Na kratek rok šport zviša pritisk, na dolgi rok pa se zvišan pritisk v žilah zniža. V študijah, v katerih so bolniki z visokim pritiskom vsak dan hodili, plavali ali pa kolesarili po 30 minut, se je zgornja vrednost zmanjšala tja do 8 mmHg.

2. Sonce

Poleti je naš krvni tlak nižji kot pozimi – zaradi UV-žarkov: vsaj tako so ugotovili britanski znanstveniki. Vzrok: UVA-žarki na koži sproščajo več dušikovega monoksida, kar povzroči razširitev žil, zato krvni pritisk pade.

3. Lanena semena in rdeča pesa

Kdor vsak dan zaužije 30 g strtih lanenih semen, lahko vrednosti krvnega tlaka zniža tudi do 10 mmHg. Angleška študija je dokazala, da ima podoben učinek tudi 500 ml soka rdeče pese na dan. Pesa vsebuje nitrat, ki izboljša pretok krvi.

4. Varčno s soljo

Dnevno naj ne bi zaužili več kot 6 g soli (približno 1 žlička). Namig: jejte manj živalskih in industrijsko predelanih živil in več rastlinskih. Neugodno delujejo tudi alkohol, energijski napitki in lakrice.

5. Zmanjšanje telesne teže

Tudi odvečni kilogrami zvišujejo pritisk. Študije dokazujejo, da so tisti, ki so prešli na manj mastno prehrano z več balastnimi snovmi, v enem letu zgornje vrednosti znižali za 3 do 10, spodnje pa za 1 do 6 mmHg.

6. Sproščanje

Avtogeni trening in progresivno sproščanje mišic sta se izkazala za dodatno učinkovito zaščito za srce. Prav tako pomembna je odpoved kajenju.

Kdaj govorimo o visokem pritisku?

Za optimalni vrednosti veljata tisti med 120 in 80 mmHg. Vendar skoraj vsakemu petemu Evropejcu kri po žilah teče z zvišanim pritiskom. Mednarodna zdravstvena organizacija govori o visokem pritisku pri vrednostih nad 140 in nad 90 mmHg. Zgornja (sistolična) vrednost velja za fazo, v kateri se srce skrči, spodnja (diastolična) pa za sprostitev, ki sledi.

Kdaj so smiselna zdravila?

V veliko primerih žal ne zadošča sprememba življenjskih navad in mora zdravnik predpisati zdravila za znižanje krvnega tlaka. Preden ga predpiše, pretehta tudi možne stranske učinke s pogojenim zdravstvenim stanjem pacienta (starost, obolenja) in se odloči, katero zdravilo je najbolj primerno. Večina ljudi potrebuje najmanj dve učinkovini, pogosto vse življenje.