Zdravnica priporoča: TA preprosta aktivnost znatno pripomore k zmanjšanju tveganja za raka

Zdravnica priporoča: TA preprosta aktivnost znatno pripomore k zmanjšanju tveganja za raka (foto: Profimedia) Profimedia
5. 9. 2023

Zadostna količina vsakodnevnega gibanja pripomore k boljšemu počutju in zdravju. Tedensko je priporočljivo, da bi se gibali vsaj 150 minut, če pa se več, je še toliko bolje. 

Marsikdo se zaveda, da je vsakodnevna aktivnost odlična za vrsto zdravstvenih koristi, toda zahtevnejše vadbe, obiske telovadb in fitnesa, je ob polno obveznostih včasih težje uvrstiti na svoj urnik, kar je med drugim tudi prikladen izgovor, da jih ni potrebno početi. Toda obstaja vsakodnevna aktivnost, za katero tako rekoč ni izgovora, saj se lahko zanjo vselej najde vsaj nekaj časa.

Vsakodnevna hoja naj bo na urniku čim večkrat

Govora je o hoji, ki ni koristna le za zdravje in hujšanje, temveč pomaga tudi zmanjšati tveganje za raka. Tako pravi Dr. Łucja Zaborowska, doktorica znanosti na Collegium Medicum Jagelonske univerze v Krakovu, ki hojo priporoča kot najbolj dostopno obliko vadbe, vsem, ki želijo (po)stati bolj zdravi. Ob vsem tem je velik plus tudi to, da se za hojo hitro najde način kako jo vključiti v svoj urnik - naj bo to hoja v službo ali gibanje na svežem zraku med odmorom.

Po mnenju doktorice je hoja, zlasti hitra hoja odlična osnovna kardiovaskularna dejavnost. In kot vse aerobne dejavnosti je odlična pri zmanjševanju tveganja za hipertenzijo, sladkorno bolezen, možgansko kap, miokardni infarkt in celotno zdravje srca in ožilja.

Odlična preventiva tudi zoper raka

»Ko govorimo o raku, večina pomisli na redne preglede in teste. In to je res. Vendar pa je tisto, kar lahko storite vsak dan, zdrav način življenja, vključno s telesno dejavnostjo. Redna aktivnost, kot je hoja, je odlična pri zmanjševanju tveganja npr. za raka maternične sluznice, želodca, pljuč in ledvic (seznam se nadaljuje). Tudi pri bolnikih, ki se zdravijo zaradi raka, telesna dejavnost zmanjša umrljivost,« še dodaja.

Svetovna organizacija za zdravje te trditve podpira, saj lahko aktivnost zmanjša tveganje za resne bolezni, kot so koronarna srčna bolezen, možganska kap, sladkorna bolezen tipa 2 in rak, ter do 30 odstotkov zmanjša tveganje za zgodnjo smrt. Če želite s hojo tudi shujšati, pa je priporočljivo, da dnevno prehodite od 7500 do 8000 korakov, pri tem pa ste pozorni, da hodite približno 30 km/h. 

Vir: mirror.co.uk

Morda bi vas zanimalo tudi:

Kineziologinji o pravilnem gibanju

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Evo in Pio, kineziologinji, ki delujeta pod Instagram profilom @kineasyology. Dekleti sta nam v pogovoru zaupali, katere mišice imamo najpogosteje šibke in kako jih lahko okrepimo, kako prepoznamo, če pretiravamo z vadbo, katere znane "fitnes citate" moramo preslišati, na katere rdeče zastavice moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne vadbe zase ter še veliko več.

Pogovoru prisluhnite tukaj: