Diabetes tipa 2: Osem znakov, o katerih se morate takoj pogovoriti s svojim osebnim zdravnikom

Diabetes tipa 2: Osem znakov, o katerih se morate takoj pogovoriti s svojim osebnim zdravnikom (foto: profimedia) profimedia
6. 5. 2022

65 odstotkov ljudi starih nad 65 let ima več kot eno kronično bolezen – med najpogostejšimi je diabetes, število bolnikov pa se hitro povečuje.

Med leti 2010 in 2019 se je število bolnikov, ki prejemajo zdravila za zniževanje krvnega sladkorja, povečalo za 25,9 odstotkov, pišejo na strani NIJZ. Konec leta 2019 je bilo več kot 116.000 bolnikov. Ne smemo pa pozabiti, da so poleg teh tudi bolniki, ki sladkor v krvi lahko uravnavajo brez zdravil in osebe, ki še ne vedo, da se je pri njih pojavil diabetes.

Veliko primerov diabetesa tipa 2 bi lahko preprečili oziroma odložili in pri tem je izjemno pomembno zgodnje prepoznavanje in pravočasno zdravljenje.

Osem ključnih znakov, na katere je dobro biti pozoren:

Če prepoznate katerega od naštetih znakov ali simptomov, to sicer še ne pomeni, da diabetes zagotovo imate, vendar se o tem pogovorite s svojim osebnim zdravnikom, da se prepričate.

Profimedia

Med znaki, ki opozorijo na možnost previsokega krvnega sladkorja, so:

  1. pogosto uriniranje, še posebej ponoči ter
  2. srbenje ali pogostejše glivične okužbe na predelu genitalij,
  3. neobičajno izražena žeja,
  4. nehotena hitra izguba telesne teže,
  5. nenehen občutek utrujenosti,
  6. pa tudi povečano lakoto,
  7. morda boste opazili, da imate težave z zamegljenim vidom in
  8. da se vaše rane celijo veliko dlje kot običajno.

Žeja, pogosto uriniranje in nehotena hitra izguba telesne teže se lahko pojavijo hkrati, ko se nivo krvnega sladkorja dvigne preko 10 mmol/l. Takšne težave so lahko zelo izrazite in k zdravniku običajno hitro pripeljejo bolnika z na novo odkrito sladkorno boleznijo tipa 1, pišejo na strani NIJZ.

Pri diabetesu tipa 2 pa je še bolj zapletno!
Krvni sladkor je lahko več let previsok, a tega ne boste zaznali.

Zato je tako pomembno, da ste pozorni na znake in še bolj, da se redno udeležujete preventivnih pregledov, ki jih izvajajo osebni zdravniki.

Pri diabetesu tipa 2 – če je odkrit dovolj zgodaj – lahko zadošča prilagoditev prehrane, zdrava telesna teža in gibanje. Glede na napredujoče propadanje beta celic pa je slej kot prej potrebno zdravljenje z zdravili.

Viri: www.nijz.si; Zdravstveno stanje prebivalstvawww.nhs.uk
Preberite še:

Ali pa: Poznate ta zgodnji znak Parkinsonove bolezni? Opazili ga boste med jedjo!