25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Gripa ali prehlad? Ali prepoznate simptome?

15. 2. 2013

Gripa se začne naenkrat in je zelo nalezljiva virusna bolezen. Vendar ima lahko tudi prehlad podobne simptome. Večina obolelih potrebuje le nekaj dni počitka in veliko tekočine, včasih pa se lahko nedolžni virusi končajo tudi tragično. Sami lahko naredite največ za svoje zdravje, zato poskrbite za preventivo in se zaščitite!

V Sloveniji vsako leto za gripo zboli več kot 60.000 ljudi, po podatkih CDC v ZDA pa jih zaradi gripe umre približno 24.000.

V nekaterih državah je letos gripa izbruhnila prej kot običajno in v ZDA že poročajo, da je epidemija zejla že 40 zveznih držav.

Kaj je gripa?

Gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, kjer gre za akutno okužbo dihal, ki jo povzročajo virusi influence. Obstajata dva glavna tipa virusov influence (A in B), ki povzročata vsakoletne epidemije gripe. Slednje se običajno pojavijo v zimskih mesecih.

Hude epidemije gripe so sicer redke, če pa se pojavijo in so hujše oblike od običajnih sezonskih izbruhov, tovrstne množične primere okužb imenujemo pandemije. Za slednje je značilno, da se pojavi nov virus gripe, ki se širi po vsem svetu z enako hitrostjo kot običajna gripa.

Ali prepoznate simptome gripe?

Gripa se začne naenkrat, običajno z mrazenjem, ki ga spremljajo visoka telesna temperatura, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, suh kašelj in bolečine v žrelu. Pri majhnih otrocih lahko poteka brez značilnih simptomov in jo težje ločimo od drugih virusnih okužb.

Večina okuženih ljudi ozdravi v tednu ali dveh. Okužba navadno kljub neprijetnim posledicam poteka blago, le pri redkih bolnikih pride do zapletov, zaradi katerih je potrebno zdravljenje v bolnišnici.

Dobre navade lahko pomagajo ustaviti nevarne mikrobe

Pri obolenjih kot je gripa, lahko sami naredimo največ za preventivo in ohranitev zdravja ter dobrega počutja.

  • Izogibajte se stikov z bolnimi ljudmi

Če se zadržujemo v bližini bolnika, ki ima gripo, moramo biti zelo previdni. Kadar bolnik kašlja in kiha, nastajajo okužene kapljice. Te kapljice okužijo okolico bolnika in tako tudi ostali, ki smo v bližini bolnika ali se dotikamo okuženih predmetov (pohištva, stikal, ročajev ipd.) preko rok prenesemo virus v usta, na nosno ali očesno sluznico in se tako tudi sami okužimo.

  • Pogosto si umivajte ali razkužujte roke

Zato je zelo pomembno, da si tako zdravi kot bolni ljudje redno umivamo roke s toplo vodo in z milom oz. v primeru, ko to ni mogoče, uporabimo sredstva za razkuževanje rok.

  • Ne dotikajte se oči, nosu ali ust

Prav tako je v času epidemij pomembno, da se ne dotikamo nosu, ust in oči, kadar se nahajamo v bližini bolnikov ali na javnih mestih. Vsem nepotrebnim stikom z bolnimi in zadrževanju v prostorih, kjer je veliko ljudi, se je tedaj pametno izogibati.

  • Sledite zdravemu življenjskemu slogu

Poskrbeti moramo tudi za ustrezno prezračenost prostorov in zdrav način življenja (zdrava in uravnotežena prehrana, dovolj spanja, fizična aktivnost ipd., kar krepi naš imunski sistem).

  • Če zbolite, ostanite doma

Če zbolimo, ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim zdravnikom.

  • Pri kihanju, kašljanju in smrkanju si pokrijte usta in nos

Kadar kihamo ali kašljamo, si usta in nos pokrijemo z robčkom, če pa robčka nimamo, kihamo in kašljamo v rokav. Robčke takoj po uporabi zavržemo.

Kadar se zadržujemo v bližini drugih, je priporočljivo, da si z masko prekrijemo nos in usta. Poleg omenjenega pa upoštevamo zlato pravilo, t.j. higiena rok.

Vir: Dezinfekcijsko društvo Slovenije

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri