Hiter test plodnosti

4. 9. 2009

Dejstvo je, da ženskam z leti upada možnost zanositve. Zato so zdravniki predlagali hiter test, ki bi pokazal, koliko časa bo ženska še plodna, kar bi ji pomagalo pri načrtovanju družine.

Profesor Bill Ledger je v časniku Observer opozoril, da so nekatere ženske preveč lahkomiselne, saj menijo, da bodo z zdravim življenjem ohranile tudi svojo plodnost: “Meni se to ne more zgoditi. Stara sem 37 let, dvakrat na teden obiskujem telovadbo, ne pijem, ne kadim . . Sem v dobri kondiciji in mlada. “ “ To morda drži, a ne za tvoje jajčnike, ” pojasni Ledger.

Ženske se vse pogosteje odločajo za pozno materinstvo, pri tem pa se ne zavedajo dejstva, da začne plodnost pri ženskah po 35. letu upadati.

“Vidiš veliko zvez, ki se končajo, ljudi, ki jemljejo antidepresive, ljudi, ki zapravijo ves svoj denar. Neka ženska mi je zaupala, da je zapravila 70 tisoč evrov za dobrine, a nima otroka. Pri 39 letih večinoma poskušajo zanositi uspešne poslovne ženske, ki so bile odlične v šoli, imajo dobre službe in so se povzpele po družbeni lestvici – kar naenkrat pa ne morejo imeti nečesa, kar ima vsak povprečnež, ” pravi Ledger.

Po pisanju Observerja naj bi bil en par od šestih trpel za neplodnostjo. Vsako leto se samo v Veliki Britaniji zaradi neplodnosti zdravi 40 tisoč žensk, za eno terapijo pa plačajo 17 tisoč evrov. Na leto se s pomočjo umetne oploditve rodi 12. 500 dojenčkov.

Za ugotavljanje plodnosti že obstaja nekaj testov, pri katerih s pomočjo hormonov ugotavljajo, koliko zdravih jajčec še ima ženska.

Možnost zanositve:

20–24 let: 86 %

25–29 let: 78 %

30–34 let: 63 %

35–39 let: 52 %

40–44 let: 36 %