Infarkt: Kaj lahko ženske naredite za bolj zdravo srce?

Infarkt: Kaj lahko ženske naredite za bolj zdravo srce? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 1. 2016

Infarkt – do zdaj so bili ogroženi večinoma moški, toda število ženskih pacientk vztrajno narašča. Razkrivamo, kaj lahko ženske naredite.

Pozabite na lažno varnost – domneva, da hormon estrogen ženske v menopavzi ščiti pred infarktom, na žalost ne drži. Aktualne študije so pokazale, da se število smrti zaradi srčnih bolezni med moškimi znižuje, pri ženskah pa na žalost povečuje.

Skoraj 90 odstotkov žensk nad 50. letom starosti je izpostavljenih vsaj enemu dejavniku tveganja za srčni infarkt. 

Sladkorna bolezen

  • Redna vadba varuje

Podcenjeno tveganje: Od 100 žensk štiri umrejo za rakom na dojkah, skoraj dvakrat toliko pa zaradi srčnega infarkta. Toda dejavnike tveganja pozna le približno 2 odstotka žensk. Sladkorna bolezen je velik sovražnik srca. Ženske s trajno zvišano ravnjo krvnega sladkorja so izpostavljene trikrat večjemu tveganju za infarkt kot moški z enako ravnjo sladkorja.

Zdravo potenje: Manj kot 10 odstotkov Slovenk je telesno aktivnih vsaj 30 minut dvakrat tedensko. Pa vendar lahko redno sprehajanje, kolesarjenje, nordijska hoja ali plavanje drastično znižajo možnost sladkorne bolezni in infarkta. Idealna je lahka do srednje težka obremenitev. Dovolj bo, če se rahlo spotite in se pri tem zabavate.

Nikotin

  • Post za lažje prenehanje kajenja

Nevaren užitek: Kardiologi z veliko zaskrbljenostjo opazujejo, da kadi vedno več žensk. Norveška študija ugotavlja, da kadilke doživijo infarkt približno 14 let prej kot nekadilke. Pri moških znaša časovna razlika 'le' osem let.

Lažje prenehanje: Post ne stopi le kilogramov, temveč tudi olajša slovo od cigaret. Med postom vsak drugi kadilec preneha kaditi, enako število pa za vedno zmanjša uporabo za približno četrtino. Naprej po navadi kadi le 4 odstotke ljudi, ki so se postili. Post namreč spremeni okus in ljudem kar naenkrat cigarete ne 'dišijo' več.

Visok krvni pritisk

  • Več rib in prave maščobe

Optimalne vrednosti: Najboljša preventiva pred srčnim infarktom je krvni pritisk, ki znaša 120/80. Pri skoraj vsaki tretji ženski pa je ta previsok (140/90). Ženske se pogosto slabše odzovejo na zdravila za zmanjševanje krvnega pritiska kot moški in pogosteje trpijo za stranskimi učinki zdravila.

Znižanje z užitkom: Krvni pritisk znižuje uravnotežena prehrana z veliko rib, česna, drobnjaka, čebule in pora ter tudi rastlinska olja. Pomaga tudi telesna aktivnost.

Nevarni geni

  • Preverite krvne vrednosti

Družinska obremenjenost: Danes vemo, da se v nekaterih družinah zelo pogosto pojavljajo primeri srčnih infarktov. Strokovnjaki lübeške univerze trenutno iščejo gene, ki so odgovorni za družinske pojave bolezni. Njihov cilj je razvitje preprostega genskega testa, s katerim bi lahko lažje določili možno tveganje.

Sumljivi simptomi: Ženske, ki izvirajo iz 'infarktnih' družin, si morajo redno pregledovati vrednosti krvnega pritiska, krvnega sladkorja in maščob, še pravočasno pa morajo obiskati zdravnika tudi pri pojavu spremljajočih simptomov

Nadležna teža

  • Znebite se kilogramov

Pogostejša težava: Dve od treh žensk se soočata s prekomerno telesno težo. Posledica: z vsakim kilogramom raste tveganje za srčni infarkt, in to prav pri mlajših ženskah.

Priporočamo VIDEO: Tako pokurite 300 kalorij v 30 minutah

Prehranjevalne alternative: Jedi, ki redijo, zamenjajte z manj kaloričnimi različicami: torej sadje namesto čokolade, kruh namesto rogljičkov, nemastna perutnina namesto svinjine.

Informacije in dejstva

Prepoznajte opozorilne znake

Klasične bolečine v prsih, ki se širijo iz grla in leve roke, se pojavijo le pri vsaki drugi ženski.

Zapomnite si, da lahko vse težave, ki se pojavijo v predelu med konico nosu, rokami in popkom ter trajajo dlje kot 15 minut, kažejo na možnost srčnega infarkta.

V primeru nujne pomoči pokličite reševalce, ulezite se z rahlo dvignjenim zgornjim delom telesa in vzemite tableto z acetilsalicilno kislino (na primer aspirin). Študije so pokazale, da ta učinkovina rešuje življenja.

Trajno znižajte vrednost maščob v krvi

Pri povišanih vrednostih holesterola zdravniki priporočajo postenje pod zdravniškim nadzorom, saj to zelo hitro in povsem naravno pozitivno spremeni vrednosti vseh holesterolov. Izboljša se tudi porazdelitev dobrih in slabih krvnih maščob: HDL zraste, LDL se znižuje.

Žita, zelenjava in sadje (na primer jabolka) vsebujejo neprebavljive ogljikove hidrate, t. i. balastne snovi. Ti vežejo žolčno kislino, ki vsebuje do 80 odstotkov holesterola, in poskrbijo, da je je kar najmanj v krvi.

Test za srčni infarkt (posebno za ženske)

1. Ali imate sladkorno bolezen?

2. Imate povišan krvni pritisk?

3 Ali je kdo od avaših najbližjih sorodnikov (oče, mati ali sestra/brat) pred dopolnjenim 60. letom zbolel za srčnim infarktom?

4. Ali kadite?

5. Ali obseg vašega pasu meri več kot 89 centimetrov?

Rezultat:

Če ste starejši od 64 let, vam mora zdravnik vsaj enkrat letno preveriti delovanje vašega srca in krvnega obtoka. Ta meja se zniža z vsakim pritrdilnim odgovorom.

Če imate sladkorno bolezen, celo za 13 let, za osem, če imate visok krvni pritisk in za pet, če je infarkt prisoten v vaši ožji družini. In spet za osem, če kadite, in za tri leta, če ste pretežki.

V najslabšem primeru je vaše tveganje za infarkt torej bistveno povečano že pri 27 letih!