Kako odpraviti težave s koleni

Kako odpraviti težave s koleni (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2009

Ublažite bolečine. Spodbudite samozdravljenje. Okrepite hrustanec.

Kolenskih poškodb je največ prav v toplem času, ko se tudi največ gibamo. S težavami zaradi obrabe hrustanca se spopada približno deset odstotkov prebivalstva – veliko jih je mlajših od 30 let. Posledica: sklep vse pogosteje oteče, je topel in boli. Na začetku le zjutraj, nato pod obremenitvijo, pozneje pa tudi, ko mirujete. Vse to še ni vzrok za operativni poseg, saj enako dobro pomagajo tudi domača zdravila in naravno zdravilstvo.

Domača zdravila ščitijo in odpravljajo zastoj

Mirovanje, led, kompresija (pritisk) in dvig nog – to so najbolj učinkovita pomagala pri udarninah ali pretiranem natezanju. Mirovanje omeji širjenje možnega vnetja in izliva krvi. Hlajenje zmanjša prekrvavitev in s tem nastanek otekline. Kompresijska obveza ščiti pred nadaljnjimi krvavitvami. Počivanje nog v nekoliko privzdignjenem položaju odpravlja zastoje.

Obkladki: razvaljani zeljni listi čudovito zmanjšujejo otekline pri akutni poškodbi kolena. Pri že obstoječi artrozi pa so še posebej blagodejni obkladki iz gline, ki ima telesno temperaturo.

Zdravilne rastline blažijo in mobilizirajo

Ustavite vnetja: pri oteklem, toplem ali za bolečino občutljivem kolenu so se kot zelo učinkoviti izkazali lokalni obkladki z arnikino tinkturo ali pa z mazili z gabezom. Notranje bolečine blažita tudi čaja iz vrbovega lubja oziroma cvetov močvirskega oslada, saj vsebujeta rastlinski 'aspirin'.

Naravno zdravilstvo namesto operacij in tablet

Magnetna terapija: nevidno, pulzirajoče energijsko polje spodbudi celično presnovo kosti, hrustanca in tkiva – in tako tudi samozdravljenje artroze. Novo: še bolj razvita 'pulzirajoča signalna terapija'. Hrustančne celice so aktivirane s posebnim magnetnim signalom.

Akupunktura: iglice v posebnih telesnih točkah pomagajo pri zdravljenju kroničnih bolečin v kolenih, in sicer bolje kot posebne oblike vaj za kolena in tablete.

Dražilne terapije: venska punkcija je še posebej uspešna pri artrozi. S pomočjo vakuuma, ki nastaja v steklu, se spodbudita presnova in prekrvavitev. Blažilni učinek ima tudi terapija s pijavkami. Te ob ugrizu izločijo protein, ki imajo blažilen in protivneten učinek.

Sprememba življenjskega sloga olajša in okrepi

Prehrana: pet porcij sadja in zelenjave na dan zmanjša preveliko telesno težo in poleg tega poskrbi tudi za pomembne hranilne snovi za sklepe.

Nekaj primerov: ananas vsebuje bromelin, ki razgrajuje beljakovine in zmanjšuje otekanje. Rakitovec in citrusi vsebujejo veliko C-vitamina – ta zavira produkcijo histamina, ki povzroča vnetja sklepov. Paprika, paradižniki (posebej kuhani ali pa v obliki mezge), čebula in česen poskrbijo, da hrustanec dobi dovolj antioksidantov. Silicij v korenju in gomoljni zeleni je pomemben za tvorbo hrustanca.

Gibanje: mirovanje se pri artrozi ne obnese najbolje. Hrustanec potrebuje gibanje, da lahko iz sklepne tekočine posrka hranilne snovi.

Primerne športne zvrsti: nordijska hoja, pohodništvo ali kolesarjenje.

Vaje za kolenske sklepe

Prva vaja: noge razširite v širini bokov, kolena naj ne bodo čisto zravnana, stopala so obrnjena navzven. Počasi pokrčite kolena in počasi spet zravnajte. Podplati ostanejo na tleh. Ponovite 3-krat s 15–20 ponovitvami.

Druga vaja: sedite na stol. Dvignite nogo in pri tem upognite stopalo, kolena pa ne pritisnite preveč navzdol. Na kratko zadržite, upognite nogo, vendar stopala ne spustite na tla. Ponovite 3-krat s 15–20 ponovitvami z vsako nogo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri