Kako varna je e-cigareta?

27. 8. 2009

E-cigareta je elektronska naprava, ki je po obliki in funkciji podobna navadni cigareti, le da namesto katrana in drugih škodljivih snovi omogoča uživanje zgolj nikotina, s čimer po zagotovilih pro­­izvajalca ponuja enake užitke kot prava cigareta.

S pomočjo ultrazvočnega uparjevalnika ustvarja hlape – meglici podobno izparino, ki po videzu spominja na dim, vendar se hitreje porazgubi in nima posebnega vonja. Vse skupaj poganja polnilna baterija v telesu cigarete, na njeni konici pa je poseben indikator, ki zasveti vsakič, ko vdihnete cigareto, in tako ustvarja pristnejši občutek kajenja.

Srce vsega je kartuša z nikotinom, ki je v ustniku in brez katere tudi ‘dima’ ne bi bilo. Dim pa je izparina propilen glikola, nestupene snovi, ki jo najdemo kot pomožno snov v številnih živilih, kozmetiki, zdravilih in celo tobaku. “Kljub možnosti alergične reakcije, ki jo lahko povzročijo skoraj vse snovi, je po današnjih standardih propilen glikol toksikološko nenevaren in v koncentracijah, kot so v e-cigareti, nepomemben dodatek, ” pravi dr. Mayer.

Kako varna je e-cigareta?

Najprej moramo vedeti, kakšne učinke imajo snovi v e-cigareti, da bi lahko vede­­li, kako varna je. Nikotin je naravni alkaloid, ki ga najdemo v listih tobaka, v čisti obliki je brez barve ter je oljne konsistence. V pov­­­­prečju doseže nikotin vaše možgane v sedmih sekundah po vdihu. Tam se veže na nikotinske acetilholinske receptorje in poveča vrednosti številnih živčnih prenašalcev.

Povečana koncentracija dopamina v možganskem sistemu za nagrajevanje je tisto, kar povzroča evforijo, ugodje in sprostitev ter v končni fazi odvisnost od nikotina. “Nikotin tudi oži krvne žile ter povzroča povečan krvni tlak, trombozo, povečuje tveganje za srčni infarkt ter možgansko kap, ” pravi dr. Mayer. Le v redkih primerih ima možne pozitivne učinke, npr. pri ulceroznem kolitisu.

Kartuše so napolnjene z 18 miligrami (visoka vsebnost nikotina) ali s 14 mg (srednja vsebnost nikotina) ali z 11 mg (nizka vsebnost nikotina) nikotina ali pa z raztopino brez nikotina (ničelna vsebnost nikotina). Zato je pomembno vedeti, koliko nikotina dejansko vdihnete, vsakič ko zasveti indikator na koncu cigarete.

Več kot 90 odstotkov polnila v kartuši je propilen glikol, ki uparjen posnema cigaretni dim. V koncentraciji, ki jo vsebuje e-cigareta, je praktično nenevaren. Za lažjo opustitev so poleg njega v kartuši tudi arome, kot so aroma jabolka, kave, mentola, češnje, čokolade in marlboro.

Število vdihov je omejeno na 16 na minuto, vdih pa sme trajati največ pet sekund, sicer mikroprocesor v e-cigareti izklopi uparjevalnik za 15–30 sekund (ta čas je odvisen od proizvajalca) in tako zaustavi kajenje. Hlapi so v nasprotju s tistimi pri navadni cigareti hladni, zato manj izsušujejo ustno sluznico.

Kaj pa cena?

Pri večini nikotinskih nadomestnih terapij je nadomestek, ki bi lahko uspešno pripomogel k prenehanju kajenja, dražji od cigaret. In zato se je večina kadilcev odpovedala ‘čistemu’ nikotinu in je raje še naprej kadila ‘umazanega’, saj je bilo to cenovno ugodnejše. E-cigareta, ki pomaga opustiti kajenje, je cenejša metoda od drugih nikotinskih nadomestnih terapij in od cigaret.

Ena izmed najcenejših e-cigaret, ki smo jih našli na spletu, je Smouchi Mini. Osnov­­­ni paket vas bo stal slabih 49 €, pet kartuš pa 9, 20 €. Pri tem je treba povedati, da je cena enaka ne glede na koncentracijo niko­­­­­tina v kartuši. Zdaj pa primerjajmo, koliko nas stanejo navadne in koliko e-cigarete. Navadno cigareto se pokadi v povprečju v 15 vdihih, kar pomeni 300 vdihov na zavojček, ki vas olajša za približno 2, 5 €, cena ene kartuše, ki zadostuje za 300 povprečnih vdihov, pa je 1, 84 €.

Kajenje e-cigarete pred zakonom

Slovenski zakon o omejevanju uporabe tobaka in tobačnih izdelkov varuje vse tiste, ki v javnih prostorih ne želijo biti izpostav­ljeni tobačnemu dimu. Zakona, ki bi skrbel za zaščito otrok pred tobačnim dimom v domačem okolju, pa ni, čeprav je škodljivost tega dima dokazana.

E-cigareta ne vsebuje tobaka in ne ustvarja niti dima niti pepela pa tudi cigaretnih ogorkov ni, zato jo je pri nas legalno uporabljati v vseh prej omenjenih prostorih. Morebitnih dokazanih posledic uporabe e-cigarete za zdravje človeka ne poznamo, saj je bilo še premalo raziskav, lahko pa preprosto sklepamo, da manj strupov pomeni manj nevarnosti tako za zdravje tistih, ki kadijo, kot za vseh okoli njih.

Uporaba e-cigarete je dovoljena tudi v številnih evropskih državah, nikjer pa ni uradno potrjena kot uradna metoda za prenehanje kajenja. V nekaterih državah je registrirana kot medicinski izdelek, vendar mora za prodajo pridobiti še številne certifikate, ki pa jih zaradi pomanjkanja kliničnih študij še ni.

Kako se boste na koncu odločili, je (spet) prepuščeno vam. In prav je tako. Dobro pa je imeti možnost izbire in vedno nove tehnologije, saj bi na primer brez tega namesto telefona še vedno uporabljali telegraf ali pa bi namesto k svojemu zdravniku še vedno hodili k vaškemu vraču.

Aleksander Mohar

foto: Aleksander Štokelj

vir:Men's Health

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri