Krivec za vašo napihnjenost verjetno ni gluten (raziskava)

Krivec za vašo napihnjenost verjetno ni gluten (raziskava) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 5. 2020

Potrjeno celiakijo ima le 1-2 % ljudi, toda številka vseh, ki izločajo kruh, testenine in druga živila, ki vsebujejo gluten, se vrti precej višje. No, krivec za vašo napihnjenost morda sploh ni gluten, so odkrile nedavne raziskave!

Samo v Veliki Britaniji ta trenutek dieti brez glutena sledi okoli 8,5 milijonov ljudi. Le 1 % jih ima potrjeno celiakijo in je zato izločanje glutena nujno.

Drugi izločajo cele skupine živil, ker menijo, da je tako njihova prehrana bolj zdrava – kar seveda ne drži – ali zato, ker menijo, da so občutljivi na gluten. Podobna slika je v Sloveniji.

Krivec morda sploh ni gluten!

Glede na rezultate raziskave, objavljene v reviji Gastroenterologija, je majhno število ljudi, ki so izločili gluten zaradi občutka napihnjenosti ali sindroma razdražljivega črevesa, v resnici občutljivih na nekaj povsem drugega – fruktan!

Kaj sploh je fruktan
  • Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v žitih,
  • fruktan (poznamo pet tipov) je ogljikov hidrat, ki ga prav tako najdemo v nekaterih žitih, v pšenici denimo, pa tudi v sadju in zelenjavi.

Snovi iz skupine fruktanov pogosto uporabljajo tudi v sirarstvu (kot nadomestek za maščobo) in v testu, ker povečajo volumen kruha, izboljšajo teksturo in upočasni staranje.

Raziskava

Raziskovalci so v omenjeni študiji pod drobnogled vzeli 59 posameznikov, ki so sledili dieti brez glutena (kljub temu, da pri njih celiakija ni bila potrjena).

Nato so jih razdelili v tri skupine in jim določili tri različne diete: dve sta vsebovali posebne tablice, ki so vsebovale gluten ali fruktan, pri tretji je šlo za placebo, to je bila kontrolna skupina. Dieti so sledili teden dni. Nato je sledilo 7 dni pavze. In ponovno 7 dni z določeno dieto ... Dokler ni vsaka skupina preizkusila vse tri diete.

Kaj se je pokazalo:

  • posamezniki, ki so bili na dieti s fruktanom, so imeli za 15 odstotkov več težav z napenjanjem v primerjavi s kontrolno skupino.
  • Zanimivo, pri posameznikih, ki so bili na dieti z glutenom, ni bilo razlik v primerjavi s kontrolno skupino.
Avtorji študije sklepajo, da je to morda razlog, zakaj se pri nekaterih ljudeh na dieti brez glutena stanje nekoliko izboljša, vendar nikoli povsem – ker gre v resnici za občutljivost na fruktan.

Peter Gibson, vodja raziskave, meni, da je bil gluten vedno krivec zaradi celiakije in dejstva, da se je pri ljudeh, ki so gluten izločili, stanje res nekoliko izboljšalo. A kot kaže, je ta predpostavka lahko napačna. Dokazi kažejo, da so fruktani večji problem.

Te ugotovitve se ujemajo tudi z nekaterimi preteklimi preizkusi, ki so pokazali, da se je okoli 70 odstotkov ljudi s sindromom razdražljivega črevesja počutilo bolje, ko so izločili fruktane in druga hranila iz te skupine.

Kje najdemo fruktane

Vsebujejo jih naslednja živila:

  • čebula,
  • mlada čebula,
  • por,
  • artičoke,
  • zelje,
  • brokoli,
  • šparglji,
  • pira,
  • ječmen,
  • rž,
  • pšenica,
  • rozine,
  • zrele banane,
  • nektarine,
  • lubenica,
  • grenivke,
  • datlji,
  • indijski oreščki ...
Strokovnjaki seveda poudarjajo, da so potrebne nadaljnje raziskave.
In če poskušate ugotoviti vzrok za vaše težave z napihnjenostjo in prebavo, NE izločajte brezglavo zgolj na podlagi suma, da gre za gluten, temveč se posvetujte z zdravnikom. Kot vidite, je razlogov za napihnjenost veliko – gluten in fruktan sta le dva izmed njih.

Viri: www.gastrojournal.orgwikipedia.orgwww.bf.uni-lj.siwexnermedical.osu.edu

Preberite še:

Ali pa preverite: Je za vašo prekomerno težo krivo hormonsko neravnovesje?

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri