Postenje in hujšanje

Postenje in hujšanje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 4. 2010

Postenje je že precej star način čiščenja telesa, ki telesu omogoči očiščenje in regeneracijo.

Eden najboljših načinov postenja je z zelenjavnimi in sadnimi sokovi, ki lahko pomagajo telo očistiti bolnega, oslabelega, celo odmrlega tkiva, s tem pa se očiščen organizem pripravi na nove napore, stres in se nasploh okrepi pred raznimi boleznimi.

Terapevtsko postenje lahko poveča in pospeši razstrupljanje in celično obnovo telesa, in to predvsem s kataboličnim delovanjem, razkislevanjem telesa, izboljšanjem imunske odpornosti, izboljšanjem prehranjenosti in z ublažitvijo dejavnikov, ki škodljivo vplivajo na zdravje.

Katabolizem in katabolični učinki

Katabolizem pomeni pravzaprav razstrup­ljanje telesa in vnovično pridobivanje energije. Telo lahko prehaja čez več faz katabolizma, običajno jih razdelimo v ogljikohidratni, maščobni in beljakovinski katabolizem.

Izpraznite shrambo

Pri ogljikohidratnem katabolizmu telo uporabi vse zaloge glikogena, in sicer iz mišic in jeter. Glikogen je polisaharid, pridobljen iz glukoze, njegova ključna posebnost je, da ga telo upo­rabi kot energijsko bombo, in to v zelo kratkem času, saj je hitro na voljo.

Pomembno je vedeti, da telo šele potem, ko porabi vse glikogenske zaloge, načne zelo vztrajne maščobne zaloge. Če torej med postenjem telo očistite teh zalog, se bo prej začel maščobni ­katabolizem.

Razgradnja maščob – hujšanje

Telo preide v fazo maščobnega katabolizma ali razgradnje maščobnega tkiva po tem, ko mu zmanjka glikogenskih zalog. Pomembno je vedeti, da ta faza običajno traja najdlje. Od tod torej tako pomembno vztrajanje pri hujšanju: vse se namreč ne zgodi čez noč.

Če pa zmanjšate količino zaužite hrane in ob tem ogljikohidratne zaloge iz telesa pokurite še med vadbo ter pri tem vztrajate dovolj dolgo, bo telo prisiljeno načeti maščobne zaloge, varno shranjene in nakopičene povsod tam, kjer ni treba. To tudi pomeni, da bodo učinki na telo precej dolgotrajnejši.

Razgradnja najkakovostnejšega tkiva

Beljakovinski katabolizem ali razgradnja mišičnega tkiva se začne, ko telesu zmanjka drugih zalog. Mišice so za telo najkakovostnejše tkivo, zato jih tudi s pridom uporabi pri ustvarjanju nove energije. Če bi se na primer zelo dolgo postili, torej ne bi uživali hrane, bi prešli vse faze in proti koncu bi telo načelo vaše najboljše tkivo – mišice, kar pa po vsej verjetnosti ni vaš cilj. Zato je treba ohraniti nadzor nad razgradnjo tkiv.

Nadzor nad katabolizmom

Največje učinke pri postenju in s tem tudi pri hujšanju, če je to vaš cilj, lahko dosežete s pravilno izbiro živil. Namesto popolnega odrekanja hrani telo raje očistite s svežimi zelenjavnimi in sadnimi sokovi ter drugimi tekočinami, na primer vodo, nesladkanimi čaji ipd., ti bodo telesu zagotovili nadvse potrebne hranilne snovi, ga obogatili in vam dali sveže moči.

Ob tem bo telo še vedno prehajalo med vsemi zgornjimi fazami, se očistilo škodljivih snovi, nakopičenih maščob idr. Koliko teh snovi se lahko očisti iz telesa, je odvisno od vsakega posameznika posebej, maščobnih in glikogenskih zalog, mišičnega tkiva in mnogih drugih dejavnikov.

Če se med postenjem ne počutite najbolje, ni treba takoj obupati, včasih telo samo potrebuje čas, da se prilagodi novim razmeram.

Zagotovo pa ne vztrajajte pri postenju, če bi se vaše počutje bistveno poslabšalo ali imate katere druge zdravstvene težave, zaradi katerih vam je post celo odsvetovan. Tudi posvet z zdravnikom ne bo odveč, če imate resne zdravstvene težave ali dvomite o tem, da je post zares primeren za vas.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri