Pripravite kožo na poletje

Pripravite kožo na poletje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 5. 2011

Preveč intenzivno izpostavljanje soncu lahko povzroči alergijo na sonce, postara kožo ali pa celo povzroči kožnega raka. Ustrezna nega in pravilna priprava na sonce sta zato njuni.

Preprečite pojav srbečih ekcemov

Rdeče lise, srbenje, mehurčki – pomladni čas je čas ekcemov. Koža je izsušena zaradi ogrevanega zraka, zato v tem času pogosto reagira z vnetnimi spremembami ali nevrodermitisom.

Preventiva: prhajte ali kopajte se le za kratek čas in še to ne pod zelo vročo vodo. Po koncu kopanja kožo nežno zdrgnite z brisačo. Uporabljajte vlažilne losjone ali kreme, ki koži vračajo tudi maščobo. Nežna terapija: namesto izdelkov s kortizonom lahko uporabljate tiste z naravnimi učinkovinami, na primer s šentjanževko.

Preprečite pojav nadležnih vročinskih mozoljčkov

Vsaka peta ženska poleti trpi za vročinskimi mozoljčki ali pa je alergična na sonce. Najboljša zaščita pred srbečimi vozlički na prsih, rokah in nogah je počasno privajanje na sonce – najbolje kar v senci.

Alternativa: C-vitamin in betakaroten sta tako imenovana notranja senčnika. Veliko ju vsebujejo marelice, nektarine, breskve, korenje, špinača in paradižniki. Priporoča se tudi uživanje kalcija kot dopolnilo k prehrani.

Dodaten namig glede herpesa: intenzivnejši sončni žarki pogosto aktivirajo tudi viruse herpesa. V resnejših primerih je prva izbira krema z aciclovirjem ali penciclovirjem. Preventivno deluje izvleček melise.

Ustavite staranje kože in svetlega kožnega raka

Posledice pretiranega izpostavljanja soncu se najprej pokažejo na licih, bradi, nosu, zgornjih delih rok in hrbtiščih rok. Agresivni UVB-žarki poleg tega pospešujejo staranje kože in tudi nastajanje temnega in svetlega kožnega raka.

Ustrezna preventiva: uporabljajte čim višji zaščitni faktor kreme za sončenje. Dermatolog naj vam pove, kakšen je vaš tip kože (I–IV). Zapomnite si, da vnovično nanašanje kreme ne podaljša učinka. Niti sončenje v solariju vas ne obvaruje pred opeklinami. S pokrivali zaščitite tudi lase in glavo. Ne pozabite pa na kakovostna sončna očala.

Zdravljenje: Še do pred kratkim so tudi svetlega raka lahko odstranili le operativno ali pa s hladnim dušikom (–180 stopinj). Zdaj se lahko pozdravi s posebnim hialuronskim gelom, ki ne povzroča ne bolečin ne brazgotin.

Zgodnje prepoznavanje črnega raka

Maligni melanom (črni rak) se širi zelo hitro. Zaradi tega je tako zelo nevaren. Poleg tega pacienti zelo pozno poiščejo zdravniško pomoč.

Preventiva: ne pretiravajte s številom sončnih kopeli. Na leto je priporočenih največ 50 – vključno z obiski solarija!

Osnovna pravila za pregled maternih znamenj

  • Asimetrija: Pozornost zbudi znamenje, ki ni enakomerno okrogle oblike ali pa je ovalno (fotografija).
  • Omejitev: Medla omejitev znamenja in razcepljeni robovi so prav tako razlog za previdnost.
  • Barva: Če ima materno znamenje več obarvanj, ga je treba podrobno pregledati.
  • Premer: Zdravnik mora pregledati vsako pigmentno znamenje, katerega premer je več kot pet milimetrov.