Kaj vaš telesni vonj pove o vašem zdravju?

Kaj vaš telesni vonj pove o vašem zdravju? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 1. 2016

Ne gre za stanje higiene, za zdravje gre. Kaj o stanju vašega telesa povedo vaš ustni zadah, slab telesni vonj in prebavni plini?

Kitajska medicina že dolgo glede na vonj postavi diagnozo. Neprijeten telesni vonj je lahko znak bolezni. Ko je bila moderna laboratorijska medicina še znanstvena fantastika, so zdravniki uporabljali svoj celotni čutni sistem, da bi analizirali bolnika. To je pomenilo uporabo oči, ušes, rok in nosu. V tradicionalnem kitajskem zdravstvu zdravniki še danes ocenjujejo svoje bolnike glede na njihov telesni vonj.

Povsem upravičeno, kot dokazujejo sodobne raziskave. Če se telesni vonj človeka močno spremeni, potem ni vedno kriv zadnji obed, ki ga je ta oseba pojedla, ampak so lahko razlogi resnejši. Kriva je lahko bolezen. V naslednjih odstavkih razlagamo, kaj vse razkrivajo telesni vonji.

Telesni vonj ni vprašanje telesne higiene

Vsak človek ima svoj telesni vonj. Neprijeten telesni vonj pa je le posredno povezan s prekomernim potenjem, ki v sveži obliki sploh ne zaudarja in ni znak pomanjkljive telesne higiene. Takšen vonj prej nastane zaradi določenih bakterij, ki v vlažnih, toplih podpazduhah najdejo idealne razmere za življenje. Voda, milo in dezodorant so v tem primeru najboljša pomoč. Če pa se umivate več kot dvakrat na dan, boste dobili preveč suho kožo, ki lahko popoka. Potem se lahko bakterije še bolj udomačijo.

Pomaga lahko odstranjevanje telesne poraščenosti. Pomembna so tudi zračna oblačila iz naravnih vlaken. Oblačila iz umetnih vlaken spodbujajo potenje. Proti prekomernemu potenju so na voljo sodobni antitranspiranti, vseeno pa je treba nenadne spremembe telesnega vonja preveriti pri zdravniku. Ljudje, ki imajo obolele ledvice, imajo vonj po sečnini, diabetiki pa po acetonu. Ljudje z obolelimi jetri imajo vonj po svežih jetrih.

Zadah – samo umivanje zob ne zadostuje

Za zadah so v 80 odstotkih primerov odgovorne smrdeče spojine žvepla v ustni votlini. Te nastanejo, ko bakterije razkrajajo ostanke hrane. Vsaka terapija proti zadahu se prične s strokovnim čiščenjem zob, pri katerih se odstranijo bakterije v prostorih med zobmi, na robovih zobnih kron in v mošnjičkih na dlesni. Tudi zaradi umazanije na jeziku imamo pogosto zadah. Brazde in zarezice na njem so odlično skrivališče za bakterije. Pri umivanju zob naj bi zato očistili tudi jezik, kar bi moralo preprečiti zadah.

Neprijetni vetrovi – težave s prebavo

Posebej neprijetni so zaudarjajoči vetrovi. Če jeste zelje, čebulo, stročnice, svež kruh ali premalo prežvečite hrano, so vetrovi normalni. Za vetrove pa so lahko krive tudi motnje v prebavnem sistemu. Pomanjkanje želodčnih encimov, žolč ali sekret iz trebušne slinavke povzročajo, da hrana pristane le napol prebavljena v debelem črevesu. Tudi motena črevesna flora, glivična okužba (kandida) ali antibiotiki so lahko razlog za napenjanje.

V redkih primerih – zlasti v kombinaciji z izgubo krvi – je za zadah lahko kriv rak na pljučih. Pojdite torej k zdravniku, če sprememba prehrane ali postenje ne ublaži tegob!

Slab zadah – pozor, rak na pljučih!

Začelo se je z novico v ugledni zdravstveni reviji Lancet. Leta 1989 so poročali, da je pes nenehno ovohaval kožni rak svoje lastnice. Odtlej priljubljeni štirinožci nenehno presenečajo s svojimi sposobnostmi vonjanja. Če so psi ovohavali urinske vzorce, so lahko v kar 41 odstotkih odkrili raka na mehurju.

Še bolj osupljivi so rezultati dihalnih vzorcev. Pri 88 do 97 odstotkih primerov vzorcev so psi zaznali ne le pljučni rak, temveč tudi rak na prsih. Ker je uporaba psov ob bolniški postelji prepovedana, sedaj razvijajo 'elektronski nos'.

Naši strokovnjaki svetujejo

Kako proti zadahu

Pravilno čiščenje

Zobe si je treba očistiti vsaj dvakrat na dan, in sicer zjutraj po zajtrku in zvečer, preden greste spat. Dve minuti temeljito čistite. Zelo priporočljivo je tudi tretje čiščenje, npr. po kosilu. Pri tem ščetkajte od dlesni navzdol z rahlim pritiskom.

Čiščenje vmesnih prostorov

Z zobno ščetko ne dosežete vmesnih prostorov med zobmi. Zato je treba zobe enkrat na dan očistiti z zobno nitko. Za večje razmake so na voljo posebne ščetkice.

Ščetkanje jezika

Za svež dah bi si bilo dobro zjutraj s posebno ščetko umiti še jezik. Če se da, prenehajte kaditi. Z vsako cigareto se v ustih razmnožijo bakterije in vnetja se slabše pozdravijo.

Pomoč pri prekomernem potenju

K zdravniku

Če vas potenje močno moti, potem se odpravite k zdravniku. V večini primerov sicer težko odkrijejo, zakaj se oseba prekomerno poti. Zdravnik pa lahko ugotovi, ali je za potenje kriva ščitnica, previsok krvni tlak ali tolščica.

Pravilna prehrana in izbira pijač

Izogibajte se pekočim začimbam in preveč vroči ter kalorični hrani. Če je prebava preveč naporna, se lahko pričnemo potiti. Za uravnavanje izgube vode in soli je idealno piti jabolčni sok z mineralno vodo. Izogibajte se alkoholu, vročemu čaju in kavi, saj to spodbuja krožni tok.

Pri hiperhidrozi

na dlaneh in stopalih pomagajo električne kopeli (ki jih predpiše zdravnik). Novi dezodoranti preprečujejo nastajanje potu pod pazduho.

Ali imate težave tudi vi? (Ustrezno odgovorite z DA ali NE)

1. Ali ste trenutno na dieti z malo ogljikovimi hidrati ali se postite?

2. Ali se prekomerno potite, če ste živčni ali pod stresom?

3. Ali nosite mostiček, zobno protezo ali več kron?

4. Ali imate vnetje v ustih ali žrelu (dlesni, mandlji, čelna votlina)?

5. Ali vam primanjkuje časa ali priložnosti, da bi si za vsakim obedom umili zobe?

REZULTAT: Že pri enem odgovoru z DA imate verjetno težave z neprijetnim telesnim vonjem. Vprašajte osebo, ki ji zaupate, ali imate zadah ali telesni vonj. Če se bo rezultat testa potrdil, lahko pomaga obisk zdravnika, manj kalorična mešana prehrana ali uporaba metod sproščanja. Dodatno lahko pomagajo tudi klorofilne tablete.