TO so navade, ki škodijo zdravju vašega srca

TO so navade, ki škodijo zdravju vašega srca (foto: Profimedia) Profimedia
5. 4. 2022

Si pogosto ob slabih navadah prigovarjate, da ste še mladi in da zato ne morete zboleti? Res je, da so boleznim srca bolj podvrženi starejši ljudje, a težave se v poznejših letih pojavijo kot posledica odločitev v mladosti. Zato že danes spremenite svoje navade.

Sedenje

Si dnevno privoščite aktivnost? Super! A tudi, če 2 uri dnevno porabite za šport, preostali čas pa presedite, s tem škodite zdravju srca. Sploh, če imate sedeče delo je priporočljivo, da vsako uro vstanete in se sprehodite za par minut, saj s tem pospešite svojo cirkulacijo.

Neredni pregledi

Poskrbite, da vsaj enkrat letno pregledate svojo raven holesterola, krvni tlak ter ostale osnovne preiskave. Lahko imate težave, za katere sploh ne veste, ravno redni pregledi pa omogočajo hitrejše in učinkovitejše ukrepanje.

Neustrezna prehrana

Tudi redno uživanje nezdrave hrane vodi do bolezni srca in ožilja. Pomembno je, da se prehranjujete zdravo in uravnoteženo, ob tem pa še vedno lahko v hrani uživate. Številna okusna živila pripomorejo k zdravju srca.

Preverite, kakšna prehrana se priporoča za zdravje srca >

Pomanjkanje energije in volje

Ko vam primanjkuje energije in volje, imate tudi manj motivacije za ustrezno skrb za svoje zdravje. V kolikor opazite, da vaše slabo razpoloženje traja že dlje časa, poiščite pomoč pri strokovnjaku.

Trebušna debelost

Maščoba na predelu trebuha je eden od dejavnikov tveganja za srčne bolezni. Spremljajte torej svoj obseg trebuha in v primeru prekomerne količine maščobe tudi ustrezno ukrepajte.

Alkohol

Občasno uživanje alkoholnih pijač v zmernih količinah sicer ni življenjsko ogrožujoče, a težava nastane ko pride do prekomernega uživanja alkohola. To vodi v številne bolezni, med drugim tudi bolezni srca in ožilja.

Kajenje

Kajenje predstavlja enega največjih dejavnikov tveganja za številne bolezni in težave. Med drugim lahko kajenje privede tudi do bolezni srca in ožilja. Opustite kajenje in se izogibajte tudi situacijam, v katerih ste pasivni kadilci.