Zakaj diete ne delujejo

Zakaj diete ne delujejo  (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 1. 2010

Obstajajo tri glavne težave priljubljenih shujševalnih programov, ker ne sledijo ugotovitvam dietetične znanosti.

  • Zanima jih samo izguba telesne teže, namesto da bi se pravilno lotili zmanjšanja odstotka telesne maščobe.
  • Ob splošnem hujšanju se izgubi veliko mišične mase, ki pa je glavna telesna komponenta za kurjenje maščobe.
  • Hujšanje poteka veliko prehitro in sproži se telesni naravni obrambni mehanizem, ki povzroči kar največje ohranjanje maščobe.

Resnični namen zmanjševanja telesne teže je znebiti se samo odvečne telesne maščobe, medtem ko se zadržita vsa mišična masa in voda. Nihče od sedanjih komercialnih shujševalnih programov ne poskuša razlikovati med temi tremi težnostnimi komponentami.

Nekateri programi celo načrtno delno dehidrirajo sodelujoče, da se kar najhitreje pokaže določen 'uspeh'. Vsak srednješolski rokoborec ali judoist vam bo znal povedati, kako izgubiti 2,5 litra vode v dveh dneh – s prenehanjem pitja tekočin, s sedenjem v savni, z zaužitjem diuretičnih tablet ali diuretične hrane, kot sta melona ali prava kava.

Takšna taktika pa samo stimulira telo, da proizvede še več antidiuretičnega hormona, ki povzroča zadrževanje vsake kapljice vode in še več, takoj ko se vrnete na normalno pitje. Vemo pa, da dehidracija zdesetka zdravje in športne dosežke.

Izguba mišične mase je še hujša težava. Dietetični strokovnjaki že desetletja vedo, da pride pri nizkokaloričnih dietah od 800 do 1. 200 kcal na dan do 45-odstotne izgube telesne teže iz lastne mišične mase – telo se kanibalizira.

Primer manekenk

Na inštitut za prehrano v Ameriki je prišlo veliko manekenk, ker je zadnja desetletja moderen vitek videz.

V brezuspešnih poskusih, da bi bile videti vitke in definirane, so ženske uživale od 500 do 800 kalorij na dan in posledično izgubile večino svoje mišične mase. Videti so bile vitke, vendar so imele 30 odstotkov telesne maščobe. Tehnično so bile tolste!

Mišično maso je težko pridobiti in razmeroma preprosto izgubiti. Zato si ne smemo privoščiti zapraviti niti dekagrama mišic.

Obdržati mišice je bistvenega pomena za izgubljanje maščobe.

Telesna maščoba ima zelo majhno metabolno aktivnost in porabi malo kalorij. Mišice so peč, kjer se kuri telesna maščoba. Manj kot imate mišic, manjša je vaša osnovna metabolična stopnja in težje boste izgubljali maščobo. Vsak shujševalni program, ki posledično zmanjša količino mišične mase, je obsojen na propad.

Ne silite telesa h kopičenju maščob

Naslednji velik problem s komercialnimi dietami je večja stimulacija telesa, da kopiči maščobe, potem ko prenehate dieto.

Zaradi človeške želje po hitrih rezultatih imajo shujševalne diete prenizke količine kalorij na dan (800–1. 200 kcal). Podhranjevanje do te mere povzroča hitro izgubo maščobe in mišične mase.

Telo ima vgrajen naravni obrambni mehanizem in prepozna izgubo maščob kot napad na svoje energijske rezerve, zato takoj sproži razne obrambne postopke. Dva izmed obrambnih postopkov še posebej zdesetkata vaše napore, da se znebite maščob.

Najprej vaše telo poveča količino in aktivnost encima lipoprotein lipaza, glavnega encima, ki se uporablja za zbiranje in shranjevanje maščob. Nato pa telo upočasni vašo osnovno stopnjo metabolizma, kar še dodatno zmanjša vašo sposobnost kurjenja maščob.

Aktivnost encima lipoprotein lipaza in upočasnjen metabolizem se nadaljujeta še nekaj mesecev po zaključku hujšanja, ker si telo točno zapomni, koliko maščobe je imelo, in jo želi dobiti nazaj. Zato telo vzame in shrani vsako molekulo maščobe, ki jo pojeste, celo na račun manjše energije za telesno gibanje.

Končni rezultat je poznana podietna utrujenost in volčji apetit, ki hitro povrne vsak dekagram izgubljene maščobe, plus še nekaj več za 'garancijo'. Upoštevanje komercialnih shujševalnih diet iz revij in knjig je več kot nespametno.

Mito Šinkovec, profesionalni osebni trener