Niso nedolžne: teh 5 vsakodnevnih navad lahko vodi do resnih želodčnih težav

1. 4. 2024
Deli
Med simptomi, ki se pojavijo ob želodčni razjedi je tudi bolečina v želodcu, ki se lahko pojavi takoj ali uro po obroku. (foto: Profimedia)
Profimedia

Želodčna razjeda je rana na sluznici prebavnega trakta, ki je poznana tudi kot peptični ulkus. 

Nastane ob tem, ko kislina prebavnih sokov povzroči poškodbe na želodčni sluznici ali na predelu dvanajstnika. Ob poškodbi zaščitne plasti sluznice, lahko želodčna kislina na površini sluznice povzroči vnetje, od koder se razvijejo želodčne razjede.  

Simptomi, ki se pojavijo ob želodčni razjedi so bolečina v želodcu, ki se lahko pojavi takoj ali uro po obroku, neprijeten občutek v zgodnjem delu trebuha, izguba apetita in telesne teže, napihnjenost, slabost, bruhanje in črno blato.

Ne spreglejte:

Dnevne navade, ki lahko povečajo tveganje za želodčne razjede

1. Začinjena hrana  

Začinjena hrana povzroči bolečino ali nelagodje zaradi vsebnosti snovi kapsaicin, ki lahko spodbudi nastajanje želodčne kisline ali razdraži želodčno sluznico.

»Začinjenost lahko hrani izboljša okus, toda obenem lahko poslabša želodčne težave ali celo pripomore k nastanku razjed,« pravi dr. Menges Borkar, gastroenterolog in dodaja, da ob morebitnih težavah z želodcem raje uživajte manj začinjene hrane.   

2. Neredni obroki  

Ravnovesje izločanja želodčne kisline in prebavnih procesov lahko povzroči tudi preskakovanje obrokov tekom dneva. Izostanek obroka lahko posledično vodi do tega, da je želodec lahko dolgo časa prazen ob prisotnosti izločanja želodčne kisline. Ob povečanju kisline lahko nastane poškodba zaščitne ovojnice želodca, poveča pa se tudi tveganje za nastanek razjed.  

3. Pretiravanje s kofeinom  

Kava predstavlja priljubljen napitek, ki si ga mnogi radi privoščijo kot poživilo in spodbujevalec koncentracije. To ni problematično, dokler se raven kofeina drastično ne preseže, saj lahko povzroči preveliko količino nastanka želodčne kisline, ki v prekomerni ravni poškoduje zaščitno sluznico na želodcu in poveča tveganje za želodčne razjede.  

Ob tem velja poudariti, da pazite na zmernost z vnosom kofeina, ki sicer ni prisoten le v kavi, temveč tudi v zelenem čaju in energijskih pijačah ali pa raje izberite različice brez vsebnosti kofeina.  

Tudi pretiravanje s pitjem napitkov, ki vsebujejo kofein, lahko pripomore k nastanku želodčnih razjed.

Tudi pretiravanje s pitjem napitkov, ki vsebujejo kofein, lahko pripomore k nastanku želodčnih razjed.

Profimedia

4. Kronični stres  

Kljub temu, da stres predstavlja skorajda neizogiben del vsakdanjega sodobnega tempa življenja, lahko ima vrsto negativnih učinkov tako na psihični vidik, kot tudi na fizičnega.

Med njimi je tudi posledica kroničnega stresa, ki se odraža na predelu želodca, saj ob stresu telo sprošča več stresnega hormona kortizola, ki pripomore k oslabitvi želodčne sluznice in dostikrat vodi do povečanja želodčne kisline, zaradi česar lahko nastanejo razjede.

V izogib temu, da stres obvlada vaše življenje in negativno vpliva na zdravje, poskrbite za vsakodnevno sproščanje, ki pomaga zmanjšati napetost v telesu. Med tehnikami sprostitve so tudi meditacija, joga, pilates, sprehodi v naravi in metode čuječnosti.  

5. Kajenje  

Kajenje nima le negativnega predznaka za splošno vitalnost, temveč negativno vpliva tudi na črevesje, pljuča in srčno-žilni sistem. Tobačni dim vsebuje spojine, na račun katerih želodčna sluznica postane manj odporna na škodljive posledice prekomerne želodčne kisline. Pri kadilcih obstaja večja verjetnost bolezni kot so želodčne razjede, kar je še en razlog več za opustitev kajenja.   

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ