To so največje napake, ki jih počnete pri ščetkanju zob (nekatere počnemo praktično vsi)

10. 5. 2024
Deli
To so največje napake, ki jih počnete pri ščetkanju zob (nekatere počnemo praktično vsi) (foto: Profimedia)
Profimedia

To, da ščetkanje zob postane rutina, je lahko dobro in slabo. Posebno, če počnete naslednje napake, s katerimi vaši zobje niso zares čisti. 

Kako si umivate zobe? Verjetno začnete z istim gibom in nadaljujete z enako tehniko, kot jo imate vsak dan. To je postala nekakšna rutina, ki jo imate od otroštva in bi jo lahko počeli z zaprtimi očmi ter nenazadnje zjutraj, ko napol v spanju zavijete v kopalnico. Dobra navada, če je ne izvajate narobe. In pri ščetkanju gre lahko marsikaj v napačno smer...

Do sedaj verjetno niste pomislili, kako si umivate zobe. Vendar skoraj zagotovo počnete vsaj eno od napak, zato bi morali ščetkanje spremeniti.

To so najpogostejše napake pri umivanju zob: 

Zobe umivate premalo časa

Ko ste bili majhni ste verjetno imeli uro ali alarm, ki je zazvonil po treh minutah, ko ste lahko prenehali s ščetkanjem zob. Nekaj podobnega bi si morali omisliti tudi sedaj, saj si veliko odraslih zobe umiva premalo časa. Naredite preprost test in že danes merite čas med vašo običajno rutino. Presenečeni boste, koliko sekund bo ura pokazala. Vsekakor manj kot 3 minute. Tudi kadar ste zelo utrujeni, ali se vam zjutraj mudi, je pomembno, da si za ščetkanje vzamete dovolj časa. 

Preberite tudi: 

Ščetkate premočno

Ne gre samo za to, da morate upočasniti svojo rutino, pač pa tudi, da morate biti nežnejši. S preveč agresivnim ščetkanjem lahko poškodujete sklenino zob ali jo obrabite, lahko se pojavi občutljivost na hladno ali vroče, težave z dlesnimi kot je krvavenje ... Če je vaša ščetka hitro po odprtju embalaže razcvetena, verjetno ščetkate premočno. O tem se posvetujte še s svojim zobozdravnikom in preverite, kakšne ščetke preprečujejo premočno drgnjenje. 

Vsak dan ista tehnika

O tem smo govorili na začetku: verjetno začnete na isti strani, vsak dan uporabite iste gibe ... In s tem izpuščate vedno ista mesta v ustih. To lahko povzroči večje težave kot je karies in druga stanja, za katera je potrebno zdravljenje. Naredite preobrat in se vsakokrat opomnite, da morate začeti drugače. To vas bo prisililo, da umijete vse kotičke ust, ali vsaj tiste, ki ste jih na primer zjutraj izpustili. Če boste zavestno pristopili k ščetkanju, boste z večjo gotovostjo umili tudi zadnje zobe in notranjo stran, ki se hitro pozabi. 

Kaj pa jezik?

Samo s ščetkanjem zob ne boste dosegli popolne ustne higiene. Veliko bakterij, hrane in celic se zadržuje tudi na jeziku. Vse to povzroča slab zadah, nalaganje plaka in druge težave v ustni votlini. Za jezik si lahko omislite posebno strgalo, ali ga umijete z mehkejšo zobno ščetko, zobozdravniki pa opozarjajo še na nekaj: vsi pozabljajo na umivanje notranje strani lic. Če tega ne počnete, se zgoraj ob stiku zob z dlesnijo prične nalagati nečistoča. Sčasoma pride do vnetja dlesni ali resnejših stanj, kot je gingvitis. Če menite, da imate s tem že težave, se čim prej oglasite pri zobozdravniku. 

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi