Stalno utrujeni? Ni vedno krivo le vreme!

Stalno utrujeni? Ni vedno krivo le vreme! (foto: profimedia) profimedia
26. 12. 2019

Preveč dela, premalo spanja, teman, oblačen letni čas… Občasna utrujenost je nekaj povsem normalnega. Če pa se stalno počutite utrujeno in brez volje, se lahko za tem skriva opozorilni znak za neko pomanjkanje ali pa celo bolezen.

Pomanjkanje železa

Železo poskrbi za oskrbo vseh telesnih celic s kisikom. Za njegovo pomanjkanje lahko poskrbita že izguba krvi zaradi močne menstruacije ali pa povišana potreba po tem elementu (denimo med dieto). Posledica sta utrujenost in pobitost. Pomanjkanje boste odpravili z živili, ki vsebujejo železo (na primer leča, govedina, stročnice) ali pa s posebnimi preparati, ki jih lahko kupite v lekarni.

Infekcijska mononukleoza

Približno 95 odstotkov vseh odraslih nosi v sebi Epstein-Barrov virus. Če imunski sistem oslabi, se ta virus obudi in povzroči infekcijsko mononukleozo.

Simptomi: utrujenost in pobitost. Jasen rezultat pokaže že krvni test. Imunski sistem boste okrepili z veliko sadja, zelenjave, gibanjem in izmeničnim prhanjem s toplo in hladno vodo.

Photo by Autri Taheri on Unsplash

 

Prenehanje dihanja

Pri nočni apneji večkrat pride do zaustavitve dihanja. Stalne prekinitve spanca povzročijo utrujenost in pobitost. Po ustrezni diagnozi lahko pomaga posebna maska za dihanje.

Diabetes

Utrujenost in pobitost sta prva simptoma sladkorne bolezni. Drugi znaki: pogosta žeja in veliko število infektov sečil. Če je diagnoza dokončna, pogosto pomaga že več gibanja in izguba nekaj kilogramov telesne teže.

profimedia

Pomanjkanje vitaminov

Pri vnetjih ali kroničnih boleznih v želodčnem in črevesnem predelu telo ne more več absorbirati dovolj vitamina B 12.

Možne posledice: utrujenost, pobitost, pekoč jezik. Visoko dozirani preparati z vitaminom B 12 lahko uravnotežijo pomanjkanje.

Preobremenitev jeter

Preveč maščobe, preveč sladkorja, več kot 4 skodelice kave na dan, zraven pa še zdravila – vse to obremenjuje jetra.

Klasični simptomi: motena prebava maščob in utrujenost. Najnovejše raziskave so pokazale, da lahko poseben izvleček iz listov kraljevske artičoke (na fotografiji) ščiti jetra in jih podpira pri njihovem delovanju.

L.T.D.

 Preberite še: Nikoli ne bom suhica in nič zato. Končno sem si všeč! ali Test: preizkusite vaše znanje o seksu!