Ste tudi vi nasedli temu nevarnemu TikTok nasvetu?

Ste tudi vi nasedli temu nevarnemu TikTok nasvetu? (foto: Profimedia) Profimedia
3. 12. 2022

TikTok že dolgo ni več samo zabava, ampak tudi nevaren kraj za mlade. Ste tudi vi tokrat nasedli temu nasvetu?

Pravzaprav ne govorimo o enem specifičnem nasvetu, ampak o nasvetih glede pomembne teme. Teh ne bi smeli iskati po družbenih omrežjih. 

Zaradi TikToka so se zgodile mnoge smrti mladih ljudi, ki so sodelovali v nevarnih izzivih. Tokrat ne govorimo o tem, pač pa o na videz nedolžnih nasvetih, ki jih različni ustvarjalci podajajo glede zdravja. Posebej popularno je posploševanje in samodiagnoza glede mentalnih težav. Z nekaj simptomi na primer sami sebi lahko pripišete ADHD, anksioznost, depresijo, bipolarno motnjo ... Le na podlagi videov vplivnežev, ki nimajo izobrazbe, a trdijo, da se z motnjo borijo tudi sami. 

Napačna diagnoza in raziskovanje svojih težav na spletu je lahko izredno nevarno, zato tega nikakor ne priporočamo. Raje se obrnite na zdravnika.

Če pa na TikToku vseeno naletite na zdravstveni nasvet, morate prepoznati, ali gre za popolno laž, ali je v njem kaj resnice. 

Bodite pozorni na naslednje: 

Kakšno izobrazbo ima avtor?

Preden zaupate kakšnemu nasvetu s TikToka (in drugih družbenih omrežij), preverite izobrazbo ustvarjalca vsebine. Če ima ustvarjalec ustrezno izobrazno, tega ne bo težko najti, saj bo verjetno to poudaril že na svojem profilu in večkrat omenil v videih. Če nima podlage o tem, o čemer govori, boste po drugi strani težko izbrskali kaj o izobrazbi, oseba pa bo povedala o sebi le, da se z nečem rada ukvarja in je o tem veliko prebrala ter raziskala. 

Kako ustvarjalec podaja vsebino?

Ali govori o tem, kaj bi morali storiti, česa bi se morali držati, kako bi se morali odločiti? Besedna zveza "bi morali" izraža prisilo, če se tega avtor zaveda ali ne. To je tudi odličen pokazatelj, da oseba nima prave podlage za podajanje nasvetov glede zdravja. 

Pri terapiji ne gre za to, da terapevt pacienta vodi skozi življenje in odločitve, pač pa da ga podpira pri sprejemanju odločitev, ki se osebi zdijo dobre zanjo. 

Vam nasvet lahko škodi?

Ali oseba priporoča sprehod, klic prijatelja, pisanje dnevnika in podobno? Takšni nasveti vam zares ne bodo škodili. Z njimi morda ne boste rešili svojih težav z mentalnim zdravjem, vendar ne boste ničesar izgubili. Kvečjemu boste ponovno slišali dobrega prijatelja, ali se boste gibali, čeprav se vam ni ljubilo. 

Če nasveti omenjajo jemanje določenih prehranskih dopolnil, spreminjanje prehrane ali določenih navad, pa jih raje ne upoštevajte. Pogovorite se o tem z zdravnikom. 

Kako se počutite ob objavi?

Ko zaprete TikTok, kako se počutite? Ste opogumljeni, polni upanja, dobro razpoloženi? Ali ste še bolj zaskrbljeni glede svojega zdravja in nekako nemirni? Po obisku terapevta bi se počutili bolje, saj vam pomaga predelati čustva in narediti načrte. Nasvet z družbenega omrežja, tudi če je korekten, pa vas lahko le prestraši in ne naredi nič dobrega za vas.