Menite, da je voda iz plastenke bolj "varna" kot tista iz pipe? Ta študija vas bo povsem presenetila

28. 6. 2024
Deli
Znanstveniki so odkrili novo nevarnost pitja iz plastenk za vodo, zlasti na vroč in sončen dan. (foto: Profimedia)
Profimedia

Znanstveniki so odkrili novo nevarnost pitja iz plastenk za vodo, zlasti na vroč in sončen dan. 

Američani kupijo približno 50 milijard steklenic vode na leto, je pokazala ena od študij.

Mnogi od teh potrošnikov se odločijo za ustekleničeno vodo kot "varnejšo" alternativo vodi iz pipe, ker vsebuje manj onesnaževal. Vendar je to v veliki meri odvisno od kakovosti vaše lokalne pitne vode. Znanstveniki so nekoč opozorili, da bi kemikalije, povezane s hormonskim neravnovesjem, kot sta bisfenol A ali BPA, lahko izhajale iz teh plastičnih posod, v vsakem litru ustekleničene vode pa so našli na sto tisoče plastičnih delcev.

Preberite še: 

Zdaj je raziskava odkrila novo nevarnost teh plastičnih steklenic, še posebej, če jih pustimo na soncu. Znanstveniki s kitajske univerze Jinan so namreč v študiji, objavljeni v reviji "Eco-Environment & Health", analizirali mešanico plinov, ki se sprošča iz šestih vrst plastičnih steklenic za vodo, ko so bile izpostavljene sončni svetlobi in UVA sevanju.

Steklenice so bile pridobljene iz različnih držav (Kanada, Italija, Nova Zelandija, Japonska in Kitajska) in so vključevale izvirsko, destilirano in arteško vodo. Steklenice so sprostile kompleksen koktajl različnih kemikalij, s precejšnjimi razlikami med različnimi vrstami vode.

Med temi številnimi kemikalijami je bil zelo strupen n-heksadekan, piše "Newsweek". "Naše ugotovitve zagotavljajo prepričljive dokaze, da lahko plastične steklenice, ko so izpostavljene sončni svetlobi, sproščajo strupene spojine, ki predstavljajo tveganje za zdravje," pišejo znanstveniki.

Potrošniki se morajo zavedati teh tveganj, zlasti v okoljih, kjer je ustekleničena voda dolgo časa izpostavljena sončni svetlobi, je v izjavi dejal vodilni raziskovalec Huase Ou. Vendar to ne pomeni, da bi morali začeti paničariti, ker ste nekoč pustili steklenico vode na soncu.

Glede na majhno maso ene plastenke bi bilo izhlapevanje teh potencialno strupenih spojin iz posamezne embalaže nepomembno. Tudi po dolgotrajni izpostavljenosti svetlobi se potencialna zdravstvena tveganja, povezana z vdihavanjem strupenih kemikalij pri odpiranju in pitju ustekleničene vode, zdijo obvladljiva, pišejo raziskovalci.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren