To se zgodi, če telovadite 2 minuti na dan! (raziskava)

To se zgodi, če telovadite 2 minuti na dan! (raziskava) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2021

Na kaj pomislite, ko slišite besedo telovadba? Na utrujajoč tek? Enourno znojenje v telovadnici ali v domači dnevni sobi?

Znano je, da fizična aktivnost izboljša duševno in telesno zdravje, pozitivno vpliva tudi na kognitivne sposobnosti posameznika. Otroci denimo, ki se redno gibajo in so dobro aerobno pripravljeni, so pri preizkusih spomina uspešnejši od tistih, ki se ne gibajo redno.

Toda koliko vadbe je dovolj, da se pokažejo pozitivni učniki?

Nedavna raziskava, objavljena v publikaciji Translational Sports Medicine, kaže, da lahko že dve minuti gibanja na dan pomagata izboljšati spomin in učenje pri mladih odraslih.

»Telovadba vas naredi pametnejše,« pravi dr. Peter Blomstrand, soavtor raziskave. In za takšen učinek vam ni potrebno v nedogled izvajati nešteto različnih vrst vadbe.

Profimedia

Raziskovalci so vzeli pod drobnogled 13 študij, ki so se osredotočale na prednosti vadbe oziroma na vpliv gibanja na učenje. Pri tem so bili uporabljeni različni testi. Aktivnosti, na katere so se osredotočale omenjene študije, so bile hoja, tek ali kolesarjenje. Sodelujoči v raziskavah so bili stari med 18 in 35 let.

Rezultati so pokazali, da ima pozitiven učinek že 2 minuti vadbe!

Zmerna do visoko intenzivna vadba, ki traja od dveh minut do ene ure ugodno vpliva na učenje in spomin. Pa tudi na kognitivne funkcije, povezane s koncentracijo, reševanjem problemov in načrtovanjem ter na dolgoročen spomin.

»Ta sistematičen pregled kaže, da aerobna telesna vadba, ki ji sledi kratko okrevanje, izboljša pozornost, koncentracijo ter učne in spominske funkcije pri mladih odraslih,« pravijo raziskovalci.

Čeprav razlog za to ostaja nejasen, ekipa raziskovalcev upa, da bodo ugotovitve kljub temu vzpodbudile mlade k bolj rednemu gibanju.
Preverite še:
Preizkusite se tudi v izzivu: