Naravno nad visok krvni tlak: 6 živil, ki koristijo zdravju srca in znižujejo krvni tlak

29. 3. 2024
Deli
Visok krvni tlak se uvršča med najpogostejše bolezni srca in ožilja v sodobnem času. (foto: Profimedia)
Profimedia

Visok krvni tlak ali hipertenzija se uvršča med najpogostejše bolezni srca in ožilja v sodobnem času. S tovrstno težavo se sooča približno tretjina odraslih Slovencev. 

Na srečo se visok krvni tlak da preprečiti ali ublažiti tudi s prehrano. Živila, ki so lahko v tem v pomoč, so predvsem polna vsebnosti, ki lahko koristijo zdravju srca. Med njimi so kalcij, kalij, antioksidanti in vlaknine. Pri tem so prva na seznamu nekatera posebej učinkovita živila, ki jih lahko dodate vsakodnevni prehrani. Katera so?

Ne spreglejte:   

Živila, ki pripomorejo k znižanju krvnega tlaka  

1. Jagodičevje

Raznovrstno jagodičevje, med katerim so jagode, maline, grozdje, borovnice in podobno, so znane po svojih antioksidativnih lastnostih predvsem zaradi spojine antocianin, ki je prav tako pristojna za njihovo značilno barvo. Antocianin zmanjša nastajanje molekul, ki upočasnijo pretok krvi, posledično pa to znižuje krvni tlak.

Ob tem velja poudariti, da je jagodičevje najbolj koristno v surovi obliki. Če uživate borovnice, robide ali maline, je priporočljivo približno pol skodelice dnevno, če pa se poslužujte jagod, jih je količinsko primerno zaužiti okrog 7 do 10 na dan.    

2. Semena in oreščki

Tudi nekatera semena in oreščki, ki so znani zlasti po vsebnosti vlaknin, beljakovin in mineralov, spodbujajo krvni pretok skozi žile in pripomorejo k elastičnosti arterij, kar znižuje krvni tlak.

Med njimi so:

  • mandlji,
  • orehi,
  • pistacije, 
  • bučna semena, 
  • sončnina semena,
  • in chia semena.  

Če želite z njimi doseči največji učinek, jih vsak dan pojejte za eno pest. Pri tem bodite pozorni, da so nesoljena in nezačinjena s kakšnimi morebitnimi drugimi dodatki, saj lahko sicer učinkujejo ravno obratno.

3. Navadni jogurt

Če v svojo prehrani še niste vključili navadnega in nesladkanega jogurta, je to dobra poteza, še zlasti, če želite uravnati krvni tlak. Navaden jogurt, ki je bogat s kalcijem in kalijem, sodeč po raziskavah namreč pomaga pri uravnavanuju.

Pri tem je dovolj že en deciliter jogurta, ki ga lahko v prehrano vključite na raznolike načine, na primer v kremne juhe, solate, ovsene kosmiče ali pa ga pojeste samostojno.

Navadni jogurt brez sladkorja  je eno izmed živil, ki zmanjšujejo visok krvni tlak.

Navadni jogurt brez sladkorja je eno izmed živil, ki zmanjšujejo visok krvni tlak.

profimedia

4. Kivi

Izvrsten sadež, ki je vsestransko koristen in bogat z vitaminom C, magnezijem in vlakninami, je tudi kivi, ki prav tako pomaga zniževati krvni tlak. Temu pritrjuje raziskava iz leta 2022, ki je pokazala, da so imeli zdravi ljudje, ki so vsako jutro sedem tednov zapored zaužili dva kivija, nižjo vrednost krvnega tlaka, kot udeleženci v raziskavi, ki ga niso.   

5. Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so polni vlaknin, ki koristijo pri zniževanju holesterola in krvnega tlaka. Zaradi vsebnosti beta glukana koristijo tudi zdravju srca in ožilja. Ovsene kosmiče lahko v vsakodnevno prehrano uvrstite kot kosmiče z dodatki na primer jogurta, s sadjem ali pa tudi v obliki ovsene moke, iz katere lahko pripravite kruh in zdrave sladice.  

6. Česen

Kot učinkovito živilo zoper zniževanje krvnega tlaka pa ob koncu velja omeniti tudi česen, ki je poznan po svojih zdravilnih lastnostih predvsem zaradi spojine alicin. Alicin je med drugim odgovoren za preprečevanje nastajanja hormona angiotenzina, ki krči krvne žile in posledično zvišuje krvni pritisk.  

Že dva ali trije stroki svežega česna na dan so v pomoč pri znižanju krvnega tlaka. Če niste ravno med ljubitelji česna, pa lahko posežete tudi po česnovih izvlečkih, ki obetajo podobne učinke.   

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ