Vitamini in minerali za popolno podporo našemu telesu

Vitamini in minerali za popolno podporo našemu telesu (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 4. 2014

Kako pomembni so vitamini v našem telesu, pove že izvor besede vitamin, ki izhaja iz latinske besede 'vita' ali življenje. Imajo pomembno vlogo pri oblikovanju in vzdrževanju normalnega zdravega organizma, saj sodelujejo pri skoraj vseh telesnih biokemičnih procesih.

Skrbijo za presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, dajejo nam energijo in elan, obnavljajo celice ter organizem.

Pomembni so tudi pri obrambi organizma pred škodljivimi učinki prostih radikalov.

V telesu imamo tudi 80 mineralov, ki jih prav tako kot večine vitaminov ne moramo ustvarjati, temveč jih v telo vnašamo s hrano, vodo in zdravili. Minerali imajo pomembno vlogo pri delovanju encimov, hormonov in vitaminov ter pri gradnji kosti in zob.

Med najpomembnejše minerale prištevamo železo, cink, magnezij, selen, kalcij in kalij, pomembni pa so seveda tudi preostali. Pomanjkanje določenega minerala v telesu opazimo ob simptomih, kot so pomanjkanje energije, krhke in oslabljene kosti, hladne roke in noge, slabša koncentracija, glavoboli, bolečine v mišicah, nespečnost, prezgodnje staranje ipd.

Predvsem v prehodnih obdobjih, kot sta pomlad in jesen, moramo zaužiti zadostno količino vitaminov in mineralov, saj je naš organizem bolj občutljiv in dojemljiv za imunska neravnovesja.

Vloga mineralov v telesu:
  • Železo je odgovoren mineral za tvorbo hemoglobina, nekaterih encimov ter presnovo vitamina B. Telo oskrbuje s kisikom.
  • Cink je pomemben za odpornost in delovanje imunskega sistema.
  • Magnezij uravnava živčne funkcije in mišično krčenje.
  • Selen spodbuja presnovo in telo varuje pred škodljivimi učinki prostih radikalov.
  • Kalcij pripomore h gradnji kosti in zob.
  • Kalij sodeluje pri prenosu živčnih impulzov in nadzoru mišičnega delovanja.