Zdravstvena stanja, zaradi katerih morda čutite vrtoglavico

Zdravstvena stanja, zaradi katerih morda čutite vrtoglavico (foto: profimedia) profimedia
15. 12. 2018

Se vam zdi, da vrtoglavica ni le posledica prehitrega vstajanja?

Če vrtoglavica pri vas ni običajen simptom in jo doživite le takrat, ko prehitro vstanete iz sedečega ali ležečega položaja, kar naenkrat pa se pojavlja redno, preverite, katera zdravstvena stanja jo še lahko povzročijo. Seveda se pri vseh pojavijo tudi druge težave (poleg vrtoglavice), a morda se v katerem prepoznate.

Dehidracija

V mrzlih dneh radi pozabimo na hidracijo, saj nimamo potrebe po ohladitvi z mrzlo vodo. Lahko jo zamenjate z nesladkanim čajem, ki vas bo grel skozi cel dan. Na mestu, kjer preživite največ časa, hranite tudi manjšo steklenico, ki naj bo vedno polna. Ta vas bo opomnila, da morate piti.

Tudi blaga oblika dehidracije povzroči vrtoglavico, saj se upočasni cirkulacija krvi in pade krvni pritisk. Poznate znake, ki nakazujejo, da boste omedleli?

 • vrtoglavica (kot smo že omenili)

 • pred očmi vidite črne pike

 • konice prstov ali ustnice utripajo

 • postane vam vroče

 • tunelski vid

 • bleda koža
Pretres možganov

Običajno na pretres možganov sploh ne pomislite, če niste imeli večje nesreče. Vendar ga lahko povzroči že na videz nedolžen udarec z glavo v kuhinjsko omarico, ob čemer boste čutili tudi vrtoglavico. Pretres se s primernim okrevanjem lahko konča brez posledic, vendar v vsakem primeru potrebujete pomoč strokovnjaka.

Prevelika količina kofeina

Koliko kave spijete dnevno? Če je odgovor zagotovo več kot 2 skodelici, redno prekoračite priporočljivo mero kofeina, zaradi česar občutite vrtoglavico. Kofein je stimulant, za te pa je značilno, da omejijo pretok krvi v možgane. Ko se kri nepravilno (oziroma v zmanjšanem obsegu) pretaka do možganov, pride do zapletov, ki jih občutite tudi kot vrtenje.

Namesto s kavo, se lahko na primer zbudite z jutranjo vadbo. Seveda bo najprej težko vstati s postelje in si obleči športna oblačila, a poskusite. Telovadba poskrbi za povečan krvni pretok in s tem občutek energije in prebujenosti. Pomagajo tudi beljakovine, zato jih umestite že v zajtrk. Mi si radi privoščimo smuti ali avokadov namaz. Da boste zares pripravljeni, se do službe (tudi če le nekaj metrov) sprehodite po svežem zraku. Lahko pa si namesto popoldanske skodelice kave (ki slabo vpliva na spanje), privoščite dolg sprehod po gozdu.

Panični napad

Vsi smo kdaj v skrbeh in pod velikim stresom. Ko vašo zaskrbljenost spremlja vrtoglavica, pa naj bo to opozorilo, da preverite, ali je z vami vse vredu. Panični napad vključuje tudi plitko dihanje in pospešen srčni utrip. Če se nikakor ne morete umiriti in se vam to dogaja večkrat, se posvetujte z zdravnikom.

Paničnim napadom se lahko tudi izognete, tako da:

 • podaljšate svoje vdihe in izdihe, lahko jih tudi štejete
 • izogibajte se kofeinu in sladkorju, namesto tega dodajte več zelenjave
 • prepričajte se, da uživate dovolj magnezija, saj deluje pomirjajoče na živčevje
 • privoščite si dovolj kvalitetnega spanca
 • prakticirajte praske čuječnosti
 • najdite vzrok vaše panike
Hiperventilirate

Ko hiperventilirate, dihate prehitro ali preveč globoko, zato je v telesu nizka stopnja ogljikovega dioksida, poleg tega kisik ne more pravilno krožiti po telesu do organov. To se običajno dogaja med paničnim napadom, pa med krvavenjem, pri težavah s srcem in pljuči ali infekciji, povzroča pa tudi vrtoglavico. Če sumite na katero od omenjenih težav, bo najbolje, da obiščete zdravnika.

Preverite tudi: