Športna trenerka Tjaša vam daje odlične razloge, da preizkusite jutranjo vadbo

Športna trenerka Tjaša vam daje odlične razloge, da preizkusite jutranjo vadbo (foto: Tjaša Babnik) Tjaša Babnik
20. 3. 2023

Boste jutranji vadbi dali vsaj eno priložnost?

Čeprav se vam zdi nemogoče, da bi zjutraj telovadili, boste na to po prebranem gledali drugače. Športna trenerka Tjaša Babnik vas bo prepričala, da preizkusite. 😉

Začnite dan s hitro jutranjo telovadbo. Kratka 15-minutna ali polurna vadba pred službo ali šolo vas lahko napolni z energijo, da boste zdržali do popoldneva.

Prednosti jutranje vadbe

Jutranja vadba ima ogromno koristi za zdravje in motivacijo skozi dan. Poleg kurjenja kalorij lahko jutranja vadba tudi:

  • spodbuja vas, da jeste bolj zdravo,
  • poveča energijo čez dan,
  • izboljša fokus in kognicijo,
  • spravi vas v boljšo voljo,
  • zmanjša tveganje za sladkorno bolezen,
  • pomaga vam bolje spati. 

Če želite začeti telovaditi zjutraj, boste morda morali nekoliko prilagoditi življenjski slog. Zgodnji odhod v posteljo in dober zajtrk sta dve ključni komponenti.

Tjaša Babnik

Ne pozabite, da je bolje narediti nekaj kot ne storiti ničesar. Ni vam treba telovaditi pol ure v telovadnici, da bi vaša jutranja aktivnost "štela". Vam pa srčno priporočam prijetno in varno vadbo v skupini, katero vodim vsako sredo ob 7:00-7:45 na Škofljici v Centru Rubin. Zelo toplo ste dobrodošli vsi, kateri bi se radi zjutraj razgibali in dobili navdih za vadbo in aktivnost tudi v svojem vsakdanu.

Jutranja telovadba je odličen način za začetek dneva. Toda medtem ko nekateri ljudje odprejo oči popolnoma budni in pripravljeni, da se lotijo ​​svojega jutra, je za mnoge od nas prebujanje nenehna bitka z gumbom za dremež. In če ne spadate pod okrilje jutranjega človeka, se zdi zgodnje vstajanje, da bi šli v telovadnico ali na tek, skoraj nemogoče.

Tjaša Babnik

Rešitev zmeraj je v kolikor je le ŽELJA! Z nekaj majhnimi spremembami lahko vsakomur jutranja telovadba postane navada – tudi če niste jutranji človek.

NASVETI, KAKO VSTATI IN ZAČET TELOVADITI

Jasno je, da ima jutranja vadba nekaj velikih prednosti. Toda če se zjutraj težko spravite v pogon, kako lahko jutranjo telovadbo spremenite v navado?

Vadite dobro higieno spanja. Uspešna jutranja vadba se pravzaprav začne večer prej. Skrb za vašo večerno rutino in zagotovljenih dovolj ur spanja vam bo v ogromno korist.

Če želite, da jutranje telovadbe postanejo navada, se morate navaditi tudi na dobro higieno spanja. Vsaj eno uro pred spanjem pospravite mobilni telefon, tablico, prenosni računalnik in drugo elektroniko (modra svetloba, ki jo oddajajo zasloni, lahko zavre nastajanje melatonina, znanega tudi kot hormon spanja). Podaljšajte čas spanja, da si zagotovite vsaj osem ur. Bolj kakovosten spanec kot imate vsako noč, lažje se boste vsako jutro zbudili in imeli energijo za aktiven začetek jutra!

Tjašina jutranja vadba:

Po jutru se dan pozna!

Skupaj bomo poskrbeli, da se bo naše telo počasi prebudilo in dobilo dovolj energije za cel dan. Vadba poteka brez rekvizitov, izkoristili bomo samo težo svojega telesa. Ritmi nežno energične glasbe bodi naša jutranja spodbuda, da se bo tudi um naravnal na tapravo mesto.

Začnite en dan v tednu drugače – začnite ga Zase.

Vsako sredo ob 7:00
Lokacija: Ob potoku 43, Škofljica, Center Rubin

Prisluhnite Tjaši v aktivni podkastu! 

S Tjašo smo med drugim spregovorili tudi o novoletnih zaobljubah. Sama ni ena takih, ki bi si vsako leto zadali zaobljube, si pa rada naredi pregled leta in ob tem ugotovi, na katerih področjih bi lahko naredila še kaj dodatnega.