Nasveti trenerke Tjaše za ŽENSKE: posvetite se svojemu telesu, zaslužite si!

Nasveti trenerke Tjaše za ŽENSKE: posvetite se svojemu telesu, zaslužite si! (foto: profimedia) profimedia
9. 11. 2022

Športna trenerka Tjaša Babnik opaža, da si ženske vse pogosteje zadajajo cilje pri gibanju, zato je delila nekaj nasvetov, ki bodo prišli prav vsem športnicam - tako tistim, ki telovadijo pogosto kot tem, ki se rekreirajo občasno. 

Poglejmo, kaj je zapisala trenerka Tjaša o gibanju žensk. 

"Z vedno večjim znanjem o zdravju telesa in duha ter dostopnostjo informacij na internetu, postajajo ljudje vse bolj ozaveščeni o svojem zdravju in telesni pripravljenosti.

Čeprav je to običajno pri obeh spolih, je v zadnjem času prišlo do povečanega števila žensk, ki si postavljajo vadbene cilje in si prizadevajo zanje. 

Ženska kondicija lahko različnim ženskam pomeni zelo različne stvari: nekatere si prizadevajo za izboljšanje svojega duševnega zdravja, medtem ko druge želijo doseči boljšo telesno pripravljenost. Poleg tega sta pravilna vadba in prehrana odvisni od ženske starosti, reproduktivne faze in zdravstvenega stanja.

Zaradi teh razlogov je pomembno izbrati varno in ustrezno vadbo.
Tjaša Babnik
Ne tekmuj. Gibaj se! Samo zadovoljna ženska je uspešna ženska.

Ne samo z vidika poslovnega uspeha, temveč kot celota: samozavest, zaradi dobre energije, v kolikor nosite naziv mami boste tudi boljši zgled svojim otrokom, večja doslednost v vsakdanu ...

Ko se ženska dobro počuti v svoji koži, se zdi da je njen cel svet 😊.

Sijaj, prižgan od znotraj in neomajna motivacija nista le možna, ampak tudi dosegljiva.

Najprej opredelimo, kaj pomeni biti "v formi":

Biti v formi ni številka na tehtnici ali celo ”šest kvadratkov” trebušnih mišic. Navsezadnje določena velikost hlač nikoli ne more biti dovolj majhna, da bi vam dala tisti sijaj, osvetljen od znotraj, in neomejeno energijo.

Mini nasveti za gibanje:

  • V vadbi zmeraj iščite užitek namesto napora. Razmišljajte o tem, kaj bi radi jedli, namesto o tem, česa ne bi. Bodite aktivni tudi izven telovadnice (hoja, sprehodi z družino, prijateljico, stopnice, kolo, izogibanje dvigalom ...). 

  • Privoščite si počitek. Če mislite, da ostajate v formi samo s tem, ko telovadite, se motite. Ženske, ki so vedno v formi, vedo, da je ključ do zdravja ravnovesje in ne popolnost. Vaše telo potrebuje okrevanje prav tako kot gibanje, zato izkoristite dneve počitka kot izkoristite vsak dan vadbe. Pomislite na nežno raztezanje, če se počutite zategnjeno, ali na razkošno kopel, da pomirite mišice in sprostite um. 

  • Nikoli ne bodite lačni niti preveč siti. Medtem ko nas je škodljiva prehranjevalna kultura prepričala, da je manj jesti vedno dobro, ženske v formi vedo, da se naše telo nikoli ne sme počutiti prikrajšano ali lačno do te mere, da se počutimo šibke ali izstradane. Občutek pretirane lakote nam preprečuje, da bi bili intuitivni glede tega, kaj telo hoče, in da bi se odločali na podlagi tega, v čem bi resnično uživali. Tudi hrana je energija, ne sovražnik. 

  • Naučite se poslušati svoje telo in ne modnih trendov! Več časa, ko boste posvečali sebi in dobremu počutju (vadba, zdrava prehrana, počitek), bolj boste znali slišati svoje telo.

  • Pomembno je tudi, da zares skrbite za dobro hidracijo (vsako uro kozarec vode), ostajate v svoji rutini (ne obupate), a hkrati v vsakdanu iščete izzive, da življenje ne rata monotono!
Tjaša Babnik

Vem, kaj si zaslužim!

Pogosto se trudimo, da bi se zdravo prehranjevali, skrbeli zase ali telovadili, ker se ne vidimo kot človeka, ki bi imel te zdrave navade. Začaran krog, kajne? Zaupanje je stanje duha in ne okoliščina. Samozavestni ljudje imajo boljše možnosti, da ostanejo v formi (ne obratno), ker je samozavest v resnici stvar držanja obljub, ki si jih daste sami sebi.

Ko imate rade sebe, jeste, se gibate in živite na načine, ki hranijo in skrbijo za telo, in ne iz kaznovanja, samozavedanja ali zamere. 

Biti »v formi« ni velikost ali številka na lestvici; gre za to, da svojemu telesu daste orodja, da se počuti najbolje, ker si to zaslužite.