Se odpravljate v tujino? Gastroenterolog opozarja, česa v tujih državah ne smete jesti

20. 7. 2024
Deli
Se odpravljate v tujino? Gastroenterolog opozarja, česa v tujih državah ne smete jesti (foto: Instagram @crispimichele (Posnetek zaslona))
Instagram @crispimichele (Posnetek zaslona)

Katere hrana je v tujini nevarna? Če boste letošnje počitnice preživeli izven Slovenije, morate to obvezno vedeti.

Odkrivanje tujih krajev je lahko čudovito in polno presenečenj: tako prijetnih, kakor tudi tistih manj prijetnih. Zastrupitev s hrano je gotovo eno tistih presenečenj, ki si ga ne želi nihče.

Da bi se čim bolj zaščitili, je pomembna preventiva in previdnost pri samem uživanju hrane. Gastroenterolog razkriva, česa ne smete jesti na priljubljenih letoviščih, da bi se izognili želodčnim težavam.

Kot navaja gastroenterolog dr. Vojislav Perišić, mnogi izmed turistov na dopustu ne ujamejo »COVID-19« ali česa podobnega, temveč imajo najpogosteje ljudje težave z želodcem. Poudarja, da se je tej situaciji mogoče izogniti, če na potovanje vzamete s seboj probiotike: "Dvakrat po en probiotik na dan - to vam lahko reši vaše potovanje," pravi dr. Perišić. Prav tako pa poudarja, da je treba biti pozoren tudi na posebnosti prehrane posameznih držav.

Ne spreglejte:

V Grčiji se izogibajte mesu

Dr. Perišić poudarja, da naj bi se v Grčiji izogibali mesu, saj ga zaradi visokih temperatur pogosto večkrat zamrznejo, kar povzroči kontaminacijo z bakterijami.

"Turisti v Grčiji najpogosteje jedo giros, katerega kakovost je zelo vprašljiva. Sestavljen je iz mesnih ostankov, ki se slabo termično obdelujejo in se cel dan vrtijo na soncu, kar ni higienično. Zato je v Grčiji veliko bolje jesti suvlaki, ražnjiče iz čistega mesa, ki se pečejo na 600-700 stopinjah, pri katerih bakterije izumrejo."

V Egiptu voda iz pipe ni pitna

Znani gastroenterolog pravi, da naj v Egiptu nihče niti ne poskuša piti vode iz pipe, prav tako kot v drugih delih Afrike in južne Evrope. "Pijte izključno ustekleničeno vodo, saj lahko bakteriološko neustrezna voda povzroči resne bolezni. Prav tako se izogibajte zelo začinjeni hrani, na katero niste navajeni," pravi Perišić.

Baklave v Turčiji? Slaba ideja!

Doktor poudarja, da bi morali turisti, ki potujejo v Turčijo, kjer je še posebej priljubljena prehrana na bazi samopostrežnega "ruskega bifeja", posebej paziti, da se ne prenajejo.

"Predvsem znane baklave se je dobro izogibati, ker običajno zelo dolgo stojijo. Namesto tega jejte sveže kolače in sadne solate. Ne pretiravajte s polnjenjem krožnika, raje jejte pet manjših obrokov na dan," pravi dr. Perišić.

Ne jejte morskih sadežev v Črni gori

Morski sadeži, pripravljeni na različne načine, so ena izmed specialitet črnogorske kuhinje, vendar dr. Perišić pravi, da bi se jim bilo treba izogibati. "Še posebej školjke so največji vir toksinov in patogenih bakterij, ki lahko povzročijo resno slabost. Samo dobro oprane školjke so primerne za prehrano, vendar skorajda ni garancije, da jih je kuhar, preden je iz njih pripravil jed, očistil na ustrezen način," pravi gastroenterolog.

Preberite več na Sensa.si